Foto: Arhiva

Izveštaje ovog tela vlada bi razmatrala najmanje jednom godišnje i njegovim radom bi se još više smanjila tortura u zatvorima i obezbedilo bi se doslovno poštovanje pravilnika i drugih podzakonskih akata, najavljuje Dobrosav Nešić, predsednik leskovačkog Odbora za ljudska prava.

Tortura u Srbiji nije utemeljeni i uobičajeni odnos zatvorskog osoblja prema osobama koje izdržavaju kazne, već sporadični i beleži se pad broja slučajeva zlostavljanja, zaključak je ove nevladine organizacije.

– U velikoj meri to poboljšanje jeste posledica obuke zatvorskih stražara koji prolaze kroz kurseve u organizaciji Misije OEBS u Srbiji, ali i kontinuiranog nadzora i razgovora sa zatvorenicima koji ukazuju na neke pojave u odnosu zatvorskog osoblja prema njima.

Broj slučajeva smanjen je sa oko dve hiljade, koliko je do 2000. godine beležio Odbor za ljudska prava, do sedamdesetak slučajeva godišnje u poslednjih nekoliko godina, ističe Nešić. Obuku prolaze i policajci, što je vidljivo u smanjenju broja slučajeva zlostave u službi.

– Odbor za ljudska prava je u stalnom kontaktu sa policajcima i radnicima obezbeđenja u zatvorima u Sremskoj Mitrovići, Nišu i Požarevcu. Sugestije koje upućujemo se uvažavaju, nevladine organizacije se ne tretiraju neprijateljski, naprotiv, kaže Dobrosav Nešić.

Neophodna je redovna kontrola izdržavanja kazni, jer se posete aktivista pozitivno odražavaju na način uslove i okruženje koji su svakodnevica zatvorenika. Leskovački Odbor prati slučajeve torture i, kada to finansijske okolnosti dozvoljavaju pomaže žrtvama već pune 22 godine. Ova organizacija dobitnik je godišnje nagrade Erste fondacije.

 

Nezdrav odnos među zatvorenicima

Prema Nešićevim rečima, aktivisti i volonteri Odbora, među kojima su i dva mlada advokata, pokušavaju da održe kontinuitet monitoringa zatvora i nailazi na upravnike i zatvorsko osoblje spremne na saradnju. Negativna je pojava to što se registruje nezdrav odnos među zatvorenicima koji zatvorske vlasti ne sprečavaju, a zabeleženi su i slučajevi kada ga podstiču, ističe Nešić.