Srbija i Republika Srpska zajednički će slaviti ustanak u Nevesinju i Dan srpskog jedinstva 1Foto: Ministartsvo pravde

Odbor Vlade za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije usvojio je predlog da Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju praznike „Ustanci u Hercegovini – Nevesinjska puška“ i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, saopšteno je danas.

Predsednica tog Odbora – ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Кisić Tepavčević, navela je da je ta odluka doneta na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, 17. maja u Sarajevu.

Praznik „Ustanci u Hercegovini – Nevesinjska puška“ obeležava se 9. jula u selu Кrekovi, u opštini Nevesinje, a Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

„Nevesinjska puška“ je srpski ustanak u okolini Nevesinja podignut 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, koji se ubrzo proširio na celu Bosnu i Hercegovinu, posle čega je počeo Srpsko-turski rat. Posledica ustanka i rata protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se obeležava u Srbiji i Republici Srpskoj od 2020. godine, na godišnjicu proboja Solunskog fronta, 15. septembra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.