Srbija treba da ulaže više u izgradnju sistema za prognozu šumskih požara 1Dr Ratko Ristić Foto: Z. Nikolić

Savet Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF) je, još 2016 godine, odobrio Srbiji grant namenjen poboljšanju stanja šuma u iznosu od 3,2 milion dolara. Četvorogodišnji projekat FAO fokusiran je na poboljšanju opšteg stanja i zdravlja šuma u Srbiji sa akcentom na održivo multifunkcionalno upravljanje šumama.

Današnja radionica na Goču je svojevrsni doprinos aktivnostima projekta FAO usmerenih ka pružanju pomoći Srbiji u preispitivanju postojećih strategija razvoja šumarstva i normativnog okvira koji uređuje sadašnje stanje upravljanja i gazdovanja šumama bilo da su one u državnom privatnom ili nečijem drugom vlasništvu, rekao je danas na Goču Aleksandar Mentov, nacionalni program koordinator Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pozdravljajući učesnike i goste kao moderator skupa.

Deo tih aktivnosti vezan je i za razvoj sistema prognoziranja i najave šumskih požara što je jako važno ako se imaju u vidu izražene klimatske promene koje ,po nekim scenarijima, predviđaju rast prosečnih temperatura od četiri do šest stepeni celzijusovih do kraja veka.

Učesnicima radionice predstavljen je deo izveštaja projekta „Unapređenje sistema za zaštitu šuma od požara u Republici Srbiji“ koga je sproveo tim stručnjaka Šumarskog fakulteta iz Beograda na čelu sa profesorom dr. Slobodanom Milanovićem.

Ovaj projekat je finasirala Uprava za šume Republike Srbije. Dr. Milanović je danas, na radionici govorio o prognoziranju opasnosti i ranoj detekciji šumskih požara primenom novih tehnologija.

Požari, kao najdestruktivniji izazivač šteta u šumi, odnoose svake godine stotine i hiljade hektara naših šuma, čulo se danas na Goču a samo u prva tri meseca ove godine broj šumskih požara u Srbiji jednak je ukupnom broju prošlogodišnjih požara što je, na izvestan način potvrdilo saznanja da je Srbija zemlja sa najvećim indeksom rizika od prirodnih katastrofa u regionu.

Govoreći o iskustvima Kraljeva u suočavanju sa ovim problemima Zdravko Maksimović rukovodilac Odeljenja gradske uprave za poslove civilne zaštite grada Kraljeva je rekao da je u toku sprovđenje projekta grada „Eupro“-Izgradnja GIS sistema u funkciji rane najave šumskih požara što je jedan, od pet projekata koji se ,trnutno sprovode na teritoriju grada Kraljeva u funkciji jačanja kapaciteta grada kao lokalne samouprave za efikasnije postupanje i prevenciju u vanrednim situacijama.

Učesnike radionice pozdravio je i dr. Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, koji je pomenuo i primer obližnjeg jezera na Goču, čiji je vlasnik „JP Elektrosrbija“, u kontekstu nepreduzimanja mera održivog upravljanja multifunkcionalnim infrastrukturnim objektima, delom namenjenim i prevenciji od šumskih požara. Veštačko jezero, sagrađeno 1967 godine, posle pet decenija neadekvatnog upravljanja , izgubilo je sve funkcije i predstavlja ozbiljnu ekološku opasnost ali o tome, više, drugi put.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.