SSP: Studije o uticaju na životnu sredinu moraju se obavezno raditi 1Foto: Pixabay/MabelAmber

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da je Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine donelo rešenje kada „niko ne gleda“, u vreme godišnjih odmora, „da nije potrebna izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta skladištenja zapaljivih tečnosti i skladišta opasnog otpada na teritoriji KO Brestovac, na području grada Bora, a po zahtevu ‘Servis Zijin mining’ „.

Predsednik Odbora za ekologiju i životnu sredinu SSP Igor Radošević je u pisanoj izjavi naveo da je vlast iskoristila vreme masovnog odlaska građana na godišnje odmore, kao idealno vreme da na „mala vrata“ progura „nezakonita rešenja“, kada nema ljudi koji mogu da se pobune, jer vrućine od 40 stepeni otežavaju organizovanje protesta.

Radošević je upitao „ko ima pravo da kaže da nije potrebna Studija uticaja na životnu sredinu za skladištenje zapaljivih tečnosti, a pogotovu za opasan otpad?“.

„Da li će ministarka Irena Vujović, zajedno sa svojim timom, da snosi krivičnu odgovornost kada dođe do masovnog trovanja ljudi, životinja, uništavanja plodne zemlje, uništavanja reka i potoka“, upitao je Radošević.

On je naveo da Odbor za ekologiju i životnu sredinu SSP traži da se Studije o uticaju na životnu sredinu moraju obavezno uraditi, pogotovo u situacijama gde postoji skladištenje zapaljivih tečnosti i opasnog otpada koje mogu dovesti do hazarda i ekoloških katastrofa.

„Smatramo da niko nema prava da rizikuje zdravlje i živote naših građana, da uništava zemlju i vode tvrdeći da Studije uticaja na životnu sredinu nisu potrebne. Posle smene vlasti, svi štetni ugovori će biti raskinuti, dok će Studije uticaja na životnu sredinu biti obavezne“, kazao je Radošević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.