Foto:Beta

U saopštenju se ističe da je Srbija zemlja u kojoj jedna vlasnica televizije već 19 dana štrajkuje glađu, jedan novinar je umalo živ spaljen, jedna partija drži monopol nad nacionalnim frekvencijama, a protiv desetina profesionalnih novinara vodi se hajka kojom rukovode državni funkcioneri i njihova glasila.

Od gušenja nezavisnih medija ekonomskim pritiscima, do otvorenog pozivanja na linč pa i fizičkih napada na novinare, aktuelni režim uspeo je da novinarstvo „unapredi“ u visoko rizičnu profesiju, poručuje se u saopštenju.

„Zato Svetski dan slobode medija nije povod za čestitanje, ali jeste za opomenu – da se što pre stane na put opasnoj praksi koju danas sprovode isti oni koji su se progonu novinara učili u propagandnoj kuhinji Slobodana Miloševića“.

Stranka slobode i pravde istakla je da bez slobodnih medija nema slobodnog društva, ali podsetila i na odgovornost medija u izgradnji takvog društva.

„Zato će se, pored pune medijske slobode, boriti i za oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama koje šire mržnju, propagiraju interese neke političke opcije i jednostrano informišu građane“, zaključeno je u saopštenju.

Povezani tekstovi