Šta je država mogla da uradi za poboljšanje prava građana za novac koji je dala Zvezdi i Partizanu? 1Foto:BETA/MILOŠ MIŠKOV/EV (Arhiva)

Ovo je, inače, uobičajena procedura kojom se ovaj Komitet UN informiše o stanju ekonomskih i socijalnih prava u nekoj zemlji pre nego što započne zvanične razgovore sa državom o tome na koji način ona sprovodi obaveze iz Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, najvišeg međunarodnog dokumenta koji građanima garantuje očuvanje ovih prava.

Baš u nedelji u  kojoj su predstavnici Komiteta UN u Ženevi slušali o tome koja socijalna i ekonomska prava građana Srbije su najviše ugrožena, Vlada je domaćoj javnosti obelodanila podatak da je za poslednjih pet godina izdvojila čak 40 miliona EUR fudbalskim i košarkaškim klubovima Partizana i Crvene Zvezde.

„Nama koji se bavimo socijalnim i ekonomskim pravima, koji znamo kolika su davanja države na ovom polju, suma od 40 miliona EUR data profitabilnim sportskim klubovima, koji zarađuju novac, zvuči nestvarno, deluje kao da ne živimo na istoj planeti a ne u istoj državi, koja bi trebalo da o svima nama brine podjednako“, kaže Danilo Ćurčić, programski koordinator A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava, koji je, prisustvovao ovom sastanku.

Poređenja radi, objašnjava Ćurčić, suma koju je država izdvojila ovim sportskim klubovima u gotovini (ne uključujuči kredite, reporogram poreskih dugova i drugo) veća je od celokupne sume koju država godišnje izdvaja za hraniteljske porodice koje brinu o deci bez roditeljskog staranja.

„Za taj novac je moglo da se skući oko 1.800 porodica koje nemaju krov nad glavom. Ta suma je jednaka petini budžeta grada Beograda za subvencionisanje vrtića“, dodaje on.

Narednih dana Komitet UN će, kako se navodi u saopštenju, Srbiji poslati listu pitanja koja se tiču poštovanja ekonomskih i socijalnih prava građana, na koja će naša država morati da odgovori pre početka zvaničnih razgovora ovog tela UN sa Vladom Srbije, koji se očekuju početkom 2021.godine.

Inicijativa A11 u saopštenju navodi da je Komitet UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava dobio prošle nedelje izveštaje dve koalicije nevladinih organizacija i sindikata o primerima kršenja ovih prava građana Srbije u proteklih pet godina.

Predstavnici ovog Komiteta, kako se dodaje, obavešteni su o nezakonitom smanjenju penzija bez donošenja pojedinačnih odluka o tome, o neaktivnosti Ustavnog suda i propuštanju ovog tela da Zakon o privremenomuređivanju načina isplate penzija proglasi neustavnim, o umanjenju socijalnih davanja i uvođenju novih kriterijuma za dobijanje socijalne pomoći, uvođenju prinudnog neplaćenog rada korisnicima socijalne pomoći, netransparentnom i nefukcionalnom procesu izglasavanja budžeta u parlamentu, kao i o favorizovanju pripadnika vojske i policije kroz državnu gradnju jeftinih stanova.

„Za nas je prilika da informišemo Komitet UN o stanju ekonomskih i socijalnih prava u Srbiji izvanredna mogućnost da skrenemo pažnju međunarodnih tela na sva kršenja ekonomskih i socijalnih prava koja se ovde dešavaju. Zaštita ovih prava je u Srbiji nedovoljna i zbog toga želimo da država potpiše Opcioni protokol uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima koji će građanima garantovati mogućnost da pred Komitetom UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava zaštite svoja prava onda kada to ne mogu da urade pred domaćim organima“, dodaje Ćurčić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.