
Prenosi se kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama, konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane. Period inkubacije je kratak, 15 do 50 sati.
Virus izaziva akutni gastroenteritis. Može ga dobiti svako, i to više puta u toku života jer postoji mnogo tipova norovirusa i infekcija jednim tipom ne štiti vas od drugih tipova virusa.
Norovirus se može naći u povraćenoj masi i stolici, čak i pre nego što osoba dobije simptome. Virus ostaje u stolici dve nedelje, čak i duže nakon ozdravljenja. Tada su obolele osobe i najzaraznije.
Virus se obično prenosi kada stolica ili povraćene mase dospeju do usta zdravih ljudi. Ovo se obično dešava konzumiranjem virusom kontaminirane hrane ili tečnosti, dodirivanjem kontaminiranih stvari, a zatim stavljanjem ruku u usta ili kontaktom sa inficiranim osobama, na primer nega obolelog ili deljenje obroka ili korišćenje istog pribora za jelo.
Simptomi su uglavnom razviju 12 do 48 sati nakon izlaganja virusu, a bolest uglavnom prolazi za jedan do tri dana.
Najčešći simptomi norovirusa su dijareja, povraćanje, mučnina, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja i bolovi u telu. Ukoliko su povraćanje i prolivi jače izraženi, to može dovesti do dehidratacije, pogotovo kod male dece i starijih osoba. Simptomi dehidratacije su smanjena količina urina, suva usta, osećaj vrtoglavice pri ustajanju, kod dece plač sa malo ili bez suza, pospanost ili razdražljivost.
Norovirusi se brzo šire u zatvorenim objektima poput škola, obdaništa, staračkih domova, brodova (kruzeri), a najveći broj epidemija norovirusima se dešava između novembra i aprila.
Prevencija
Najbolja prevencija norovirusa je praktikovati pravilno pranje ruku i održavanje čistoće. Ruke prati pravilno, sapunom i vodom, naročito nakon upotrebe toaleta, menjanja pelena, i uvek pre pripremanja i serviranja hrane i obroka. Nakon pranja ruku mogu se koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, ali ona ne mogu zameniti pranje ruku.
– Pažljivo operite voće i povrće pre pripreme.
– Budite svesni da su norovirusi relativno otporni na temperaturu. Mogu preživeti temperaturu od 60 stepeni Celzijusa.
– Hranu koja bi mogla biti kontaminirana obavezno baciti.
– Držite bolesnu malu decu dalje od prostora u kom se hrana priprema i kuva.
– Kada ste bolesni, ne pripremajte hranu i ne učestvujte u nezi drugih obolelih, najmanje dva dana nakon nestajanja vaših simptoma. Ovo se takođe odnosi i na kuvare i osoblje koje deli hranu i učestvuje u ishrani u kolektivnim smeštajima (obdaništa, bolnice, starački domovi).
– Kontaminirane predmete i površine tretirati hlornim preparatima (koncentracija 1000-5000 ppm)
– Pri presvlačenju bolesnih i promeni posteljine koristiti gumene rukavice ili rukavice za jednokratnu upotrebu.
– Zaprljane predmete, površine i rublje tretirati pažljivo, bez dodirivanja i oprati ih deterdžentom, a zatim ih oprati i osušiti u mašini.
(Tekst preuzet sa sajta Instituta za javno zdravlje Vojvodine)
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.