Štićenici vaspitno popravnog doma u Kruševcu izveli predstavu u Domu omladine 1Scena iz predstave Foto: Beta/Milan Obradović

Štićenici vaspitno-popravnog doma iz Kruševca večeras su u Domu omladine izveli predstavu „O bogovima, herojima i ostalim vitezovima“ koja je deo projekta i inovativnog modela reintegracije mladih kroz kreativne procese, interakciju sa psima, radionice slikanja i crtanja grafita i murala.

Šef misije OEBS-s Andrea Oricio rekao je da je sam projekat počeo od interakcije štićenika sa psima, a da se nakon toga krenulo sa radionicama na kojima su mogli kreativno da se izraze.

„Štićenici su prošli kroz teške periode i ovo je nešto pozitivno što su zajedno uradili i što ih stavlja u drugačije okolnosti i drugačiju poziciju. Ovo je dobar način da se na njih gleda drugačije i da oni gledaju drugačije na svoju budućnost“, rekao je Oricio.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević kazao je da su ovakve radionice posebno važne u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu jer su u pitanju mladi ljudi i deca koja su u jednom trenutku u životu, na prelazu u odraslo doba, podlegli nekom iskušenju.

„Naš zadatak je da im pomognemo da prevazidju iskušenja i da im zajedno osmislimo bolji i sigurniji put u budućnost“, rekao je Carević.

Dodao je da timovi u vaspitno-popravnom domu u Kruševcu rade na obuci štićenika za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da delegacija EU podržava veliki broj projekata koji imaju cilj da poboljšaju uslove u zatvorima u Srbiji.

„Kazne moraju da budu odslužene i pravda mora da bude zadovoljena, ali cilj kazne je i da ljudima bude pružena šansa da steknu obrazovanje i učine nešto od svog života kada izadju“, rekao je Fabrici.

Štićenici su na radionicama kreativnog pisanja, kao i na dramskim radionicama, imali priliku da se upoznaju sa grčkim mitovima, odaberu najinteresantnije za proučavanje i umetnički intervenišu na njhovom sadržaju i dramskom izvodjenju.

Radi se o modelu resocijalizacije osudjenih lica koji je iz kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica uz odobrenje i podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uveden u vaspitno-popravni dom u Kruševcu.

Podrška ovom projektu su Misija OEBS-a u Srbiji, nemačka nevladina organizacija HELP i Evropska Unija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.