Štrajkom glađu traže prijem kod Vučića zbog kazne za posedovanje kanabisa 1Foto: D. Lazić

Miloš Matejić, osuđen zbog pokušaja korišćenja kanabisa u medicinske svrhe, već drugi dan štrajkuje glađu ispred Predsedništva Srbije. On zahteva prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog mogućnosti pomilovanja.

Matejić, otac petoro maloletne dece, odlučio se na ovaj potez kao poslednju nadu pre odlaska na služenje kazne 2. avgusta.

Osuđen je na tri godine zatvora u, kako tvrdi, nameštenom procesu u Smederevu, zbog sadnje biljke kanabisa u nameri njene prerade u ulje.

Matejić kaže da nije nikad osuđivan i da je sud priznao da je gajio kanabis u svrhu svog lečenja.

Korišćenje kanabisa je bila prva stvar koja mu je pomogla u borbi sa bolešću jetre, koja traje već 14 godina, a od koje je, kako navodi, preminuo i njegov otac, kad je Miloš imao 13 godina.

„Javio sam se svima, ministru pravde, Generalnom sekretarijatu Srbije, direktno predsedniku Srbije sam poslao molbu, međutim, nije bilo odgovora i ovo je sad jedini način, moj štrajk glađu do smrti, da se izborim da budem pored svoje porodice. Jer će oni živeti na ivici egzistencije“, izjavio je Matejić za Danas.

Dodaje da ima jasne nalaze koji govore o korelaciji njegovog zdravstvenog boljitka i korišćenja ulja kanabisa.

Saznao je za ovaj metod lečenja od svoje poznanice koja je patila od onkoloških problema.

Odmah na početku korišćenja je primetio poboljšanje stanja, međutim, mogućnost nabavke samo preko crnog tržišta, previsoka cena i nesigurnost u kvalitet ulja, sprečile su ga u daljoj kupovini.

Matejić jedini ostvaruje prihode u porodici, njegova žena zbog srčanih problema sprečena je da radi, ali je zbog ovih dešavanja uzela pola radog vremena kako bi mogla da prehrani svoju porodicu.

Kao podrška Milošu štrajkuje i bivši inspektor ministarstva zdravlja Mladen Nikolić, koji je otpušten zbog javnog zalaganja za kanabis u TV emisiji i kome preti visoka zatvorska kazna, za posedovanje industrijske konoplje.

Nikolić ističe da je u presudi u slučaju Matejića, osim nestanka dela zaplenjenih biljaka do suđenja, problematično i lažno veštačenje UKP-a sa ciljem lažne optužbe.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Štrajkom glađu traže prijem kod Vučića zbog kazne za posedovanje kanabisa”

  1. Za posedovanje industrijske konoplje ne može da preti nikakva kazna, jer njeno posedovanje i gajenje nije krivično delo.

  2. U Severnoj Makedoniji se izdaju licence za uzgoj kanabisa/konoplje (marihuane) u medicinske svrhe, a lekari idu u Izrael gde se obučavaju kako da leče decu koja boluju od raznih kancera uljem od kanabisa.
    (Priča se da je V. Šešelj izlečio kancer koristeći ulje kanabisa – a gde ima dima, ima i vatre.)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.