"Logičan, praktičan i civilizacijski postupak": Sagovornici Danasa o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj 1Ilustracija: Canva

Nemačka je postala najveća zemlja Evropske unije koja je legalizovala rekreativnu upotrebu kanabisa, uprkos prigovorima opozicionih političara i medicinskih udruženja.

Starijima od 18 godina u toj državi sada je dozvoljeno posedovanje 25 grama sušenog kanabisa i uzgajanje do tri biljke marihuane kod kuće.

Te promene stavljaju Nemačku među zemlje s liberalnijim zakonom o kanabisu u Evropi, uz Maltu i Luksemburg, koje su legalizovale rekreativnu upotrebu 2021. i 2023. godine.

Jedan od osnivača udruženja IRKA (Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa) Miloš Simić kaže da Nemačka od danas značajno smanjuje zaradu organizovanog kriminala.

– Zakon istovremeno štiti decu i tinejdžere i jača zdravstvenu zaštitu, prevenciju i edukaciju, omogućavajući korisnicima legalan kanabis kontrolisanog uzgoja i sastava umesto kontaminiranog i opasnog kanabisa na ilegalnom tržištu. To jasno stoji u ciljevima zakona objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja Nemačke, navodi Simić.

Ipak, ističe da zakon nije savršen jer ima dosta mana nametnutih stavom Komisije EU, ali je dobra polazna osnova za dalju doradu i usavršavanje.

Marko Oljača, predsednik društva za održivu budućnost „Koraci“, navodi da je legalizacija marihuane logičan, praktičan i civilizacijski postupak.

– Mi smo tek pre nekih 15 godina započeli ograničen dijalog na tu temu. Ne znam zašto naša država ne legalizuje marihuanu, kad je već najveći nelegalni proizvođač marihuane u Evropi, kaže Oljača.

Miroslav Parović, predsednik stranke Narodni slobodarski pokret smatra da marihuanu treba legalizovati u medicinske svrhe.

– Sa druge strane. protivnik sam legalizacije bilo koje supstance koja stvara zavisnost, imajući u vidu veliku mogućnost zloupotreba, ističe Parović.

kanabis, legalizacija kanabisa
foto EPA-EFE/Anna Szilagyi

Psihijatrica Ljiljana Simić je stava da svako ima pravo na izbor.

– Mislim da bi legalizacija marihuane zahtevala ozbiljnu kontrolu, jer se pokazalo da su nužno efekti korišćenja kanabisa ozbiljni. Kada je menatalno zdravlje u pitanju kanabis može da otkoči mnoga oboljenja koji ljudi imaju, do kojih ne bi došlo da nisu zloupotrebljavali marihuanu, kaže Simić.

Ističe da nekada zloupotreba dovodi i do mnogih mentalnih poremećaja koji se teško leče i daju velike posledice.

– U načelu, da se ja pitam, ne bih se opredelila za legalizaciju kanabisa, poručuje Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari