Foto: FreeImages / Jason Morrison

U žalbi upućenoj Apelacionom veću Mehanizma za medunarodne tribunale – pravnog naslednika Haškog tribunala – tužilac Doglas Stringer ocenio je da je odbijanje novih svedoka u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi.

Od Apelacionog veća tužilac traži da postupajućim sudijama u procesu protiv Stanišića i Simatovića naloži da prihvate iskaze novih svedoka. Kako se navodi u žalbi, Veće predsedavajućeg Burtona Hala odbilo je da uvrsti u dokaze iskaze “30 svedoka optužbe… samo na osnovu toga što oni nisu svedočili na prvom sudenju”. Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.

Nakon prvog sudenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vece 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da sudenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Ponovljeni proces počeo je u junu prošle godine, a tužioci bi trebalo da uskoro okončaju svoj dokazni postupak.

Tužioci sada tvrde da odlukom o ponavljanju sudenja nije ograničen obim novog procesa niti je zabranjeno da budu saslušani novi svedoci. Po žalbi Tužilaštva, Sudsko veće je ograničilo obim dokaza na one koji su izvedeni u prvom postupku.

O zahtevu tužilaca da im bude dozvoljeno izvodenje novih dokaza odlucivaće Apelaciono vece kojim će predsedavati američki sudija Teodor Meron, koji je i predsednik Mehanizma. U vecu će još biti sudije Li Mutoga, Kristof Fluasže, Florens Ari i Ben Emerson. Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića poslednji je u kojem ce sudije utvrdivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, javio je BIRN BiH.