Crtice iz suda: Publika zaspala 1

Na suđenju za ratni zločin u hrvatskom selu Lovas, koje je održano u četvrtak, 27. septembra, u Specijalnom sudu, bar dve osobe u publici su zaspale dok je predsednica veća, sutkinja Zorana Trajković, čitala uvid u sudske spise. S obzirom na to da je sutkinja čitala sigurno nekih sat vremena pre pauze, a da se pritom ništa drugo nije dešavalo u sudnici, nekima je to bilo idealno za dremku.

Inače, suđenje je trebalo da počne u 9.30 časova, ali je kasnilo nekih 15-20 minuta, zato što je branilac optuženog Željka Krnjajića predao neki podnesak na pisarnici – verovali ili ne – u 9.35 minuta. Branilac se nije puno potresao kada ga je predsednica veća prekorila zbog toga.

U sudnici 2, u kojoj je održano ovo suđenje, veliki broj stolica je pokvaren. Naime, nasloni na stolicama su neispravni zbog čega je teško sedeti i pratiti suđenja, jer ne možete normalno da se naslonite. Jedna stolica u poslednjem redu uopšte nema naslon, ali to valjda ne smeta nikome u Specijalnom sudu, jer im očito javnost nije ni bitna.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Milan Devčić i još sedam optuženih (petorica su u međuvremenu preminula, za jednog postupak odvojen) terete se da su, kao pripadnici JNA i lokalnih vlasti, tokom oktobra i novembra 1991. u Lovasu činili ratne zločine. Naime, u optužnici se navodi da su 10. oktobra 1991. trupe JNA, pod komandom okrivljenog Željka Krnjajića, izvršile napad na Lovas i ubili 20 hrvatskih civila. Nakon toga, po naređenju čelnika privremene vlade LJubana Devetka, Milana Radojčića i Milana Devčića, pojedini okrivljeni počinili su niz zločina nad hrvatskim civilima (između ostalog, koristili su civile kao „živi štit“ i primoravali ih da ulaze u minsko polje). Od 10. oktobra do 11. novembra, koje je obuhvaćeno ovom optužnicom, smrtno je stradalo ukupno 70 osoba, a preko 10 ih je lakše i teže povređeno.

Ovo suđenje je slika i prilika suđenja za ratne zločine u Srbiji, pošto je nakon skoro 11 godina (optužnica podignuta 2007. godine), u junu ove godine počelo ponovo, jer Tužilaštvo za ratne zločine nije imalo godinu i po dana glavnog tužioca – na sve načine se pokušava gašenje procesuiranja ratnih zločina. Prvostepenom presudom 2012. svi optuženi su proglašeni krivim. Dobili su od četiri do 20 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud ukida tu presudu i suđenje – gle čuda – počinje ponovno.