Dragišić veruje svedocima da je ubio Asima Kavaza 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Optuženi Dragišić je izjavio da se ne seća šta je uradio tog kobnog 20. septembra 1992. u Bosanskom Petrovcu, ali da veruje svedocima koji su u prethodnom postupku koji je vođen protiv njega izjavili da je usmrtio Asima Kavaza. Međutim, negirao da je pokušao da ubije njegovog sina Muhameda Kavaza.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Dragišiću po kojoj je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo jednog i pokušaj ubistva dva bošnjačka civila 20. septembra 1992. godine u Bosanskom Petrovcu, pa je suđenje počelo ispočetka. U prvostepenoj presudi se navodi da je Dragišić usmrtio Asima Kavaza, pokušao da ubije njegovog sina Muhameda, kao i da je potom pokušao da liši života i Asmira Lemeša. Oslobođen je optužbi za ubistvo dva bošnjačka civila – Safeta Terzića i Eldina Zajkića, kao i pokušaj ubistva Šaćira Hujića.

Postupajući tužilac u ovom predmetu, zamenik tužioca za ratne zločine Miroljub Vitorović rekao je da Tužilaštvo ostaje pri optužnici. Ni Vitorović ni odbrana nisu imali nove dokazne predloge, tako da je izvršen uvid u dokumentaciju koja se nalazi u spisima predmeta. Naredni glavni pretres zakazan je za 20. mart 2020. godine, a predsednik veća, sudija Vladimir Duruz rekao je tužiocu i odbrani da za tada pripreme završne reči.

Podsetimo, prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, nakon saznanja da mu je poginuo brat, Milan Dragišić je ispred svoje kuće automatskim oružjem ubio svog prvog komšiju Asima Kavaza. Potom je pucao na Asimovog sina Muhameda koji je pritrčao očevom telu. Iako ranjen, Muhamed je uspeo da pobegne. Dragišić je, prema optužnici, nastavio dalje niz ulicu JNA kada je uočio Asmira Lemeša, na koga je otvorio vatru, ali je Lemeš uspeo da pobegne nepovređen. Dragišić je zatim došao do kuće Šaćira Hujića, koji mu se, zbog toga što je čuo pucnjavu obratio: „Šta je bilo, da nije ko upao u Petrovac?“, da bi mu Dragišić odgovorio: „Šta me pitaš? U mene je brat poginuo, a ti pitaš šta je bilo”, a potom u njegovom pravcu ispalio više metaka. Kako je Hujić pobegao u kuću, zadobio je povredu ruke. U optužnici se zatim navodi da se Dragišić, u popodnevnim časovima istog dana, kolima dovezao do starog hotela „Grmeč“ u centru Bosanskog Petrovca, gde je automatskim oružjem ubio Safeta Terzića i Eldina Zajkića, dok su sekli drva.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.