Zvezdan Terzić oslobođen optužbi, sud nije našao “ni jedan jedini dokaz” da je uticao na transfer Branislava Ivanovića 1Zvezdan Terzić Foto: STARSPORT

Generalni direktor Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić, nakon maratonskog sudskog postupka koji je trajao više od 12 godina, danas je u Višem sudu u Beogradu prvostepeno oslobođen optužbi za malverzacije prilikom transfera fudbalera Branislava Ivanovića.

Terzić se tereti da je sa pozicije predsednika Fudbalskog saveza Srbije krajem 2005. i početkom 2006. godine podstrekivao direktora OFK Beograda Vladimira Bulatovića da zloupotrebi službeni položaj prilikom prodaje Branislava Ivanovića iz OFK Beograda u moskovsku Lokomotivu. Na taj način Terzić je, tvrdi se u optužnici, protivpravno zaradio 1,5 miliona dinara.

Ipak, predsednica sudskog veća Ana Trifunović Đuričković je na čitanju presude istakla da tokom postupka nije izveden nijedan jedini dokaz koji bi ukazao da je Terzić podstrakivao Bulatovića.

Pozivajući se iskaz Bulatovića, koji je u julu 2020. godine preminuo, sutkinja Đuričković je naglasila je direktor OFK Beograda izjavio da nijednom nije o transferu Ivanovića razgovarao sa Terzićem, niti da je on na bilo koji način uticao na njegovu odluku.

Optužbi je oslobođen i fudbalski agent Dražen Podunavac, koji se teretio za dva krivična dela – podstrakivanje na zloupotrebu službenog položaja prilikom transfera Stefana Stošića iz OFK Beograda u špansku Malagu, i pomaganje u zloupotrebi prilikom već pomenutog transfera Branislava Ivanovića.

Za razliku od Terzića koji nije prisustvovao izricanju presude, Podunavac je bio prisutan u Višem sudu u Beogradu. Predsednica veća je istakla je on u navedenim slučajevima samo obavljao svoj posao fudbalskog agenta, te da je njegova odbrana “od prvog saslušanja” bila dosledna i uverljiva.

Postupak protiv Zvezdana Terzića je počeo u januaru 2011. godine, nakon što se on predao policiji. Prethodno je više od dve godine bio u bekstvu. Sedam meseci je proveo u pritvoru, a onda je uz jemstvo od milion evra pušten da se brani sa slobode.

U toku sudskog postupka, za optužbe po dve tačke koje su se ticale spornih transfera fudbalera Vanje Grubača i Srđana Stanića, nastupila je apsolutna zastarelost.

Sudija Đuričković koja je predmet preuzela 2021. godine je navela da nijedan sudija ne voli kada mu predmet zastari, pa čak i delimično.

– U ovom delu je odluka mogla da bude drugačija, ali je bespredmetno o tome govoriti jer je po sili zakona odbijanje ovog dela optužbe bilo jedino moguće, kazala je Đuričković.

Osim oslobađajuće presude, Terziću će biti i vraćeno jemstvo u iznosu od milion evra, odnosno biće ukinuta hipoteka nad objektima kojom je garantovao da će biti prisutan u toku celog trajanja postupka.

Zvezdan Terzić je, kako je prenelo više medija, u prvoj reakciji na oslobađajuću presudu naveo da mu je drago što je sud potvrdio njegovu nevinost. “Policija i tužilaštvo su tada 2008. godine, pokrenuli ovaj proces bez dokaza, selektivno i neprincipijelno, pod pritiskom tadašnjih političkih moćnika. Kako drugačije objasniti činjenicu da su svi klubovi u svim sportovima u tom periodu funkcionisali na jedan isti način, a jedino su ljudi iz malog OFK Beograda zbog toga bili procesuirani“, rekao je Terzić.

On je dodao da je tužilaštvo je pokazalo i jedno veliko nerazumevanje načina na koji je sport funkcionisao pre 20 i više godina, od kada datiraju ovi slučajevi.

“Rukovođenje OFK Beogradom sam preuzeo 1997. godine kada je klub bio pred raspadom, kada se takmičio u drugoj ligi, a od njega sam ubrzo napravio treći najuspešniji klub u državi. Sa svojim prijateljima sam ga finansirao sam, bez ijednog dinara pomoći države ili grada. Kada je 2008. godine optužnica podignuta, Skupština OFK Beograda je donela jednoglasnu odluku da sam za sve urađeno zaslužio orden, a ne optužnicu i to je jedina istina“, naveo je Terzić.

Imajući u vidu da se radi o prvostepenoj presudi, obe strane imaju mogućnost podnošenja žalbi Apelacionom sudu u Beogradu.

Da će iskoristiti mogućnost žalbe već je najavio glavni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović. U saopštenju tužilaštva, Stefanović je istakao da presuda mora biti preinačena u osuđujuću, jer je tužilaštvo podnelo dovoljno dokaza za to. Stefanović je izrazio žaljenje što je od podizanja optužnice proteklo skoro 13 godina, te što sud nije efikasnije vodio glavni pretres, usled čega je nastupila apsolutna zastralost krivičnog gonjenja za dva od tri krivična dela iz optužnice.

Zvezdan Terzić je po okončanju igračke karijere krajem devedesetih godina postavljen za generalnog direktora OFK Beograda. Sa te pozicije je 2005. godine izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Nakon emitovanja serijala emisije Insajder o malverzacijama u domaćem fudbalu 2008. godine, policija je pokrenula istragu, između ostalog i protiv Terzića. On više od dve godine nije bio dostupan organima gonjenja, zbog čega je bila raspisana i poternica. Sam se predao policiji, a sedam meseci je proveo u pritvoru.

On je 2014. godine imenovan za direktora FK Crvena zvezda. Prema sopstvenim rečima, na tu funkciju doveden je na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari