Nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Podsetimo, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), 27. februara 1993. iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli su i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. U oktobru 2018. Apelacioni sud u Beogradu je tek posle tri i po godine potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za zločin u Štrpcima – Gojka Lukića, Duška i LJubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Brat jedne od žrtava ovog zločina, Nijazima Kajevića, Nail Kajević, rekao je na današnjem suđenju da ostaje pri iskazu koji je dao još u decembru 2014. u Tužilaštvu za ratne zločine, navodeći da posmrtni ostaci njegovog brata još nisu pronađeni.

On je pred sudskim većem rekao da je njegov brat bio 1963. godište, visine oko 180 centimetara i težine oko 85 kilograma, da je imao plave oči i kovrdžavu gustu kosu, a da je od garderobe nosio „kvalitetnu jaknu kupljenu u Turskoj“.

Nail Kajević je naveo i to da je istog dana kada se desila otmica, dakle u subotu uveče čuo sa bratićem iz Beograda kod koga je prespavao njegov brat Nijazim, koji mu je potvrdio da je krenuo barskim vozom. Dodao je da je tokom tog perioda dobijao razne informacije, od tih da je otmicu i ubistvo civila iz voza odradila JNA, do onih koji su pričali da je to organizovala i izvela paravojna formacija Milana Lukića.

Svedočila je i Selma Čolović, čiji je otac Fikret Memović takođe nestao iz voza u Štrpcima, i čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Vidno potresena, rekla je da je u vreme zločina imala samo osam godina, da joj je otac bio 1957 godište i radnik železnice. Dodala je da je na sebi imao teksas jaknu i braon pantalone i košulju, kao i da je bio nižeg rasta.

Nakon nje, svedočio je i Ragib Ličin, čiji je brat Ilijaz takođe jedna od žrtava zločina u Štrpcima. NJegovi posmrtni ostaci su pronađeni u jezeru Perućac. Ragib je rekao da mu je brat 1943 godište a da mu je posmrtne ostatke prepoznao po jakni „vijetnamci“. Ispričao je kako mu se brat tog kobnog dana vraćao iz Beograda u kome je radio u Bijelo Polje, dodajući da je u Beogradu radio da bi izdržavao porodicu. Ragib je naveo i da je sin njegovog brata kasnije izvršio samoubistvo.

Podsetimo, za zločin u Štrpcima do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Takođe, za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Žrtve zločina u Štrpcima su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.