Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je juče, na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih lica, da nestali i njihove porodice ne smeju biti taoci neuređenih političkih odnosa među državama u regionu. „Ako je zajednički region, zajednička je obaveza da se to bolno pitanje konačno reši udruženim snagama“, rekla je Brnabić, ukazujući da se radi o jednom od poslednjih nezatvorenih poglavlja u ratu.

Predsednik Komisije za nestala lica i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da se Srbija suočila sa posledicama, „imala je snage da na svojoj teritoriji pronađe izmeštene masovne grobnice sa 900 nestalih i 458 grobnih mesta na teritoriji koja su u rečnim tokovima ili kroz zdravstvene ustanove sahranjena kao N. N. lica, a identifikovali smo više od 300 i predali porodicama“.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je juče povodom Međunarodnog dana nestalih da Hrvatska i dalje traga za 1.508 nestalih osoba, „a Ministarstvo hrvatskih branitelja i sve druge službe u saradnji s drugim državama i međunarodnim organizacijama nastaviće da rade na rešavanju tog problema“. „Pitanje nestalih osoba tokom Domovinskog rata još uvek je aktuelno i važno pitanje u Hrvatskoj. Mi smo kao Vlada i država napravili puno da se pronađu nestali i posmrtni ostaci onih za koje znamo da su, nažalost, umrli, a vode se među nestalima“, preneli su hrvatski mediji Plenkovićevu izjavu na početku današnje sednice Vlade Hrvatske, javio je FoNet.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu je u februaru, posle posete Zagrebu i najave da će pomoći u potrazi za nestalima, primio delegaciju Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Prema izjavama predstavnika tog saveza, predsednik Srbije obećao im je da će njegov kabinet „pratiti potragu za nestalim osobama na nedeljnom nivou“. Predsednici Srbije i Hrvatske u međuvremenu su imenovali svoje lične izaslanike koji će se posvetiti problematici nestalih.

Međunarodni dan nestalih u BiH obeležen je pitanjem: „Gdje je?“, javio je N1. Volonteri Društva Crvenog krsta/križa BiH i 18 udruženja porodica nestalih osoba podelili su širom zemlje preko 3.500 hiljade tamnih balona označenih tim pitanjem. Baloni predstavljaju težak teret neizvesnosti koji porodice nestalih prati kroz njihovu svakodnevicu već preko 20 godina. Noseći iste, građani su imali priliku da izraze solidarnost sa porodicama, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta. I neka značajna mesta, kao što je sarajevska Vijećnica, bila su osvetljena pitanjem „Gdje je?“ kako bi se podsetilo na potrebe i prava porodica nestalih osoba. Prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), u Bosni i Hercegovini se još uvek traga za oko 6.700 osoba, a proces traženja je značajno usporen u poslednjem periodu.

Masovna grobnica u selu Medevce?

Koalicija za REKOM pozvala je nadležne organe Republike Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce, na 30 metara od puta Leskovac – Priština, na 1,5 km od graničnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu, na oko 300 m udaljenosti od jedinica KFOR-a. Prema primljenim informacijama, ističu u REKOM-u, sa porukom da je reč „o doprinosu rešavanja sudbine nestalih“, na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobeleženom mestu pored puta Leskovac – Priština.