Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Prijavom su, pored Kučana, obuhvaćeni Janez Slapar, koji je u to vreme bio načelnik štaba Teritorijalne odbrane (TO) Slovenije, nekadašnji komandant TO Južnoprimorske pokrajine Slovenije Franc Anderlič, kao i još tri osobe.

U izjavi za Danas Bratić potvrđuje da je prijavu podneo na dan početka oružanih sukoba u Sloveniji i da očekuje da Tužilaštvo postupi po zakonu. „To znači da formira predmet, preduzme dokazne radnje, ako proceni da je potrebno kompletira dokazni materijal“, kaže Bratić i dodaje da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine proces protiv Kučana može da pokrene i vodi u skladu sa univerzalnom jurisdikcijom. Ističući da su Kučan, Slapar, Anderlič i ostali kršili pravila Ženevske konvencije, Bratić navodi slučaj u mestu Škofje, gde su 28. juna 1991. „streljana tri pripadnika JNA, jedan Srbin, Albanac i Slovenac“.

Slovenija je nezavisnost proglasila 25. juna 1991. Dan-dva kasnije jedinice JNA su napustile kasarne i krenule ka graničnim prelazila. U desetodnevnom oružanom sukobu koji je usledio između JNA i TO Slovenije poginula su 44 pripadnika jugoslovenske vojske i 18 slovenačkih teritorijalac. Kratkotrajni rat u Sloveniji bio je uvod u kasnije duže i krvavije sukobe u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu.

Povezani tekstovi