Održano suđenje Budimiru za ratni zločin 1Ilustracija Foto: FoNet Dragan Antonic

Ponovljeno suđenje Željku Budimiru zbog optužbi za ratne zločine iz 1992. godine nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Budimir je u septembru prošle godine ptvostepenom presudom osuđen na dve godine zatvora zbog krivičnog dela u saizvršilaštvu. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u martu doneo rešenje o vraćanju suđenja na početak, tako da je suđenje ponovo počelo u junu.

Današnji glavni pretres je brzo završen, pošto je sudsko veće prihvatilo predlog branioca optuženog da se sasluša Nenad Bajić, brat Predraga Bajića koji je osuđen u BiH i nalazi se na izdržavnju zatvorske kazne.

Naredno suđenje je zakazano za 26. novembar ove godine. Budimir se tereti da je 21. novembra 1992. u naselju Rejzovići (opština Ključ, BiH), zajedno sa Predragom Bajićem i Mladenkom Vrtunićem, ušao u kuću Ale Štrkonjića, u kojoj se nalazio sa suprugom Fatimom Štrkonjić i taštom Fatom Koljić.

Štrkonjića su mučili, tražeći mu novac, a kada im je dao 800 nemačkih maraka (DM), tražili su još. Rekao je da ima još novca zakopanog u bašti, pa su ga Budimir i Bajić izveli i on je iskopao i predao im još 5.500 DM.

Iskoristio je priliku da pobegne. Potom je jedan od njih trojice prvo ubio Fatimu Štrkonjić, a zatim i Fatu Koljić.

Važno je istaći da je sudsko veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu prvostepenom presudom osudilo Budimira zbog „povređivanja telesnog integriteta i pljačke“, ali ne i za ubistva.

Budimir odbacuje optužbe za koje se tereti.

Predrag Bajić i Mladenko Vrtonić su pravosnažno osuđeni u BiH na 13, odnosno devet godina zatvora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.