Ilustracija Foto: Freeimages

On se tereti da je, kao pripadnik jedinice „Crvene beretke“, 20. juna 1992. u Brčkom, sa još dvojicom NN vojnika, došao u porodičnu kuću Bošnjakinje kojoj je, uz pretnju oružjem, naredio da mu preda zlato i novac, nakon čega ju je silovao.

Zamenik tužioca za ratne zločine Svetislav Rabrenović, u svojim završnim rečima, između ostalog, jasno i precizno je analizirao iskaze svedoka i odbranu optuženog. Nije našao da postoje olakšavajuće okolnosti, a od otežavajućih je naveo raniju osuđivanost okrivljenog za isto delo i kontinuiranu patnju koju oštećena trpi i danas. Rabrenović je od sudskog veća zatražio da optuženog osudi na osam godina zatvora.
Suđenje protiv Lujića, koji negira opružbe, počelo je 3. decembra prošle godine. Oštećena je na jednom od prethodnih suđenja svedočila kako ju je optuženi silovao.

Ovaj predmet je sprskom Tužilaštvu za ratne zločine ustupio Okružni sud u Doboju, s obzirom na to da optuženi, koji je državljanin Republike Srbije i sa prebivalištem u Srbiji, nije bio dostupan organima BiH.

Povezani tekstovi