Nastavljeno suđenje Krstoviću zbog silovanja Bošnjakinje 1Specijalni sud u Beogradu (Foto: FoNet Dragan Antonić)

Suđenje Daliboru Krstoviću zbog silovanja žene bošnjačke nacionalnosti 1992. godine održano je danas pred Specijalnim sudom ispitivanjem četiri svedoka.

Ispitani su Panjeta Tahir, Predrag Đerem, Nenad Jokić i Nenad Ćiro, međutim niko njih nema neposrednih saznanja o optužbama za silovanje za koje se tereti Krstović.

Podsetimo, prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Krstović je u avgustu 1992. godine, sa još jednim nepoznatim pripadnikom Vojske Republike Srpske, došao do Osnovne škole „Miladin Radojević“ u Kalinoviku (BiH), u kojoj su se nalazili nezakonito zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žene i deca i manji broj muškaraca. Tu je silovao Bošnjakinju – svedokinju sa pseudonimom “B1”. Svedoci Jokić i Ćiro, koji su bili u istoj jedinici sa Krstovićem, izjavili su da nisu ulazili u školu, jer ih, kako su istakli, nije pustilo obezbeđenje. Sledeće suđenje zakazano je za 10. decembar ove godine.

Kako se navodi u optužnici, Krstović je ušao u učionicu u kojoj su se nalazili zarobljeni civili i imenom prozvao svedokinju „B1“, tražeći od nje da izađe iz učionice.

Ona je to učinila, ali je sa sobom povela svoje maloletno dete, te joj je Krstović naredio da dete vrati. Kada je žrtva to odbila, zapretio joj je da će silovati njeno dete, te je ona u strahu za život svog deteta vratila ga u učionicu i ponovo izašla u hodnik.

U optužnici se dalje navodi da ju je Krstović odveo do susedne učionice u kojoj nije bilo zarobljenih civila. Sa njima je ušao i nepoznati VRS, ali je brzo i izašao, nakon čega joj je Krstović naredio da se skine.

Ona je to odbila, pa je Krstović krenuo ka vratima govoreći joj da će joj uzeti decu. Svedokinja “B1” je u strahu za život svoje dece skinula odeću. Krstović ju je, stoji u optužnici, silovao uz pretnju da ne sme nikome reći, jer će prvo stradati njena deca, pa ona.

Nakon silovanja joj je naredio da se ne oblači i izašao iz učionice, navodi se u optužnici, a odmah posle toga u učionicu je ponovo ušao nepoznati VRS, te ju je i on silovao. Krstović negira optužbe za silovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari