Ilustracija Foto: Freeimages

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Miloradu Jovanoviću svedočenjem jednog svedoka iz Bosne i Hercegovine putem video-konferencijske veze.

Kao i mnogo puta do sada, zbog loše veze sa Kantonalnim sudom u Bihaću, publika u sudnici nije mogla da čuje celo svedočenje. Podsetimo, javnosti u sudnici nije omogućeno da koristi slušalice. Po optužnici, Jovanović se tereti da je u svojstvu rezervnog milicajca MUP-a Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Vuković Slavkom, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije protivzakonito odvodio, zatvarao, mučio, te nečovečno postupao prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti i ubio jednog civila – Deda Dervišića.

Ono što se ipak moglo čuti na današnjem glavnom pretresu jeste to da svedok poznaje optuženog Jovanovića, ali da ga optuženi nije tukao dok je bio zatvoren. Dodao je da ga se bojao, pošto je bio jedan od policajaca koji su privodili ljude. Svedok je ispričao da su Muju Kugića doveli iz stanice milicije kod njih gde su bili zatvoreni, i da je Mujo bio toliko tučen da je umro od posledica tog prebijanja. Među zatvorenim civilima koje je mučio Jovanović bili su Dedo Ddervišić, Kugić Džafer, Kugić Mujo, Kaltak Sado, Alibegović Sadmir, Avdić Mesud, Dindić Šefik, Kugić Ibrahim, Handanagić Velid, Handanagić Šefket, Beširević Ejub, Cerić Fuad, Kalender Ismet, Beširević Hajro, Majdankić Hilmija i drugi.

Na prethodnom ročištu, održanom u novemrbu prošle godine, svedočio je Hajro Beširović, koji je sudu rekao da ga je optuženi Jovanović tukao u više navrata. Nakon toga, i sam Jovanović je priznao da ga je tukao, objašnjavajući sudu da mu je navodno to bilo naređeno, jer bi u suprotnom morao da ide na front. I drugi svedok, Sadmir Alibegović je izjavio da ga je optuženi Jovanović tukao u više navrata.

Sledeći glavni pretres zakazan je za 18. mart 2019. godine.

Povezani tekstovi