Tri tužioca, optužnice nema 1Foto: Ron Haviv

Od monstruoznog zločina pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana u Bijeljini, 2. aprila 1992. godine, koji je ovekovečen na fotografiji Rona Haviva, navršeno je 28 godina. Do danas niko nije odgovarao za ovaj masakr bošnjačkih civila.

Haviv, poznati ratni fotoreporter, snimio je fotografiju na kojoj se vidi kako jedan od pripadnika „Arkanovih tigrova“ šutira ubijene civile. Jasno se vidi kako „arkanovac“ stoji sa podignutom čizmom iznad glave Ajše Šabanović, pored koje su još dva tela. Alma Pečković, ćerka Ajše Šabanović podnela je srpskom Tužilaštvo za ratne zločine 2. aprila 2015. krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog ovog zločina.

Njoj su tog dana ubijeni i otac i brat. Za ovih pet godina promenila su se čak tri postupajuća tužioca, ali ništa nije urađeno, iako je Ron Haviv ispitivan i u Sarajevu i u Beogradu.

Prvi koji je „radio“ na ovom slučaju bio je tadašnji zamenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović. On je u međuvremenu otišao u penziju, mada gotovo da ništa nije uradio povodom krivične prijave.

Učestvovao je u ispitivanju Haviva u Sarajevu 2017. godine tako što mu je poslao pitanja iz Beograda. Nije se udostojio ni da otputuje u prestonicu BiH. Nakon njegovog penzionisanja, slučaj je preuzeo zamenik tužioca za ratne zločine Svetislav Rabrenović, ali ga je ubrzo smenila glavna tužiteljka Snežana Stanojković.

Ostalo je nejasno zašto je Rabrenović sklonjen sa ovog predmeta, s obzirom na to da je porodica Ajše Šabanović bila zadovoljna njegovim zalaganjem da se slučaj reši. Stanojković je na njegovo mesto postavila zamenika tužioca za ratne zločine Ognjena Đukića, koji je u januaru ove godine razgovarao sa Havivom, a pre toga u aprilu prošle godine i sa porodicom Ajše Šabanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Tri tužioca, optužnice nema”

  1. Zato je taj zločinac u Miloševićevo vreme postao uvaženi narodni poslanik, a danas ga nacionalisti uzdižu kao heroja.

    • u Hrvatskoj i u Federaciji BiH, uostalom… Po čemu se zločini i zločinci razlikuju? Po nacionalnosti, sigurno ne.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.