Govoreći o podršci grada Požarevca ovim susretima, manifestaciju je proglasio otvorenom član Gradskog veća Vojislav Stojićević. Prisutne su tom prilikom pozdravili i predsednik Enigmatskog saveza Srbije, Miroslav Lazarević, direktor hotela „Dunav“, Željko Motić, književnik Bratislav Golić i domaćin i predsednik požarevačkog Enigmastkog kluba „Braničevo“, Branislav Nikić. – Požarevcu je pripala velika čast da bude domaćin 11. Susreta enigmata. Vi ste prepoznatljivi po svom uspešnom promovisanju enigmatike u Srbiji i širom našeg regiona i želim vam još mnogo decenija uspeha u tome, poručio je između ostalog Vojislav Stojićević.

Miroslav Lazarević je ukazao na međunarodni karakter okupljanja enigmata i dodao: „Naš cilj je dalji razvoj i popularisanje enigmatike. Okupili smo se baš u Požarevcu, jer je to grad sa plodnom tradicijom enigmatike i otuda je od većeg značaja sa stanovišta novih dometa i potencijala na tom polju.“

Među gostujućim enigmatama bio je i Jovan Vuković, istraživač i istoričar iz Nove Pazove, saradnik „Enigme“ od 1954. godine i zajedno saMiroslavom Lazarevićem autor „Leksikona srpskih enigmata“. Vuković je ukazao na to da podaci potvrđuju da su još od 1881. godine Požarevljani sastavljali zagonetke i objavljivali ih u dečjim časopisima, dopunjujući tu bogatu istoriju do današnjih dana, dodajući: – Nije to puka razbibriga, već edukativna oblast umnog stvaralaštva koja pomaže ljudima da obnove i prošire znanja. Medicina enigmatiku savetuje starijim generacijama za održavanje moždanih aktivnosti, a u školama je sve prisutnija kao pristup u nastavi, tako da je enigmatika istovremeno zabavna, edukativna i zdrava.