Sve više mladih na punktovima 1Foto: Beta/ Saša Đorđević

Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan saopštio je danas da je prvu dozu vakcine protiv kovida 19 u Nišu primilo više od 100.000 građana, što je 54 odsto punoletnog stanovništva u tom gradu.

Jerkan je rekao da očekuje da u narednih 20 dana obe doze vakcine primi više od 110 hiljada građana Niša, čime će se „stvoriti kolektivni imunitet dovoljan da oslabi snagu korona virusa“. Za sada je drugu dozu primilo oko 80.000 stanovnika Niša.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana sve je više mladih ljudi od 18 do 30 godina koji se vakcinišu, a njihov glavni motiv je mogućnost odlaska na letovanje. U niškom Domu zdravlja vakcinisano je skoro 92 odsto zaposlenih, što je „apsolutno najviše“ u nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji. Direktor niškog Doma zdravlja je kazao da ova ustanova raspolaže sa svim vrstama cepiva registrovanih u Srbiji i izrazio posebnu zahvalnost Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru.

Bez pozitivnih na PCR testu

Danas su u kovid ambulanti pregledana 222 pacijenta, a pre samo nedelju dana bilo ih je 400. „Evidentirano je 75 prvih pregleda i uglavnom se radilo o običnim prehladama. Korona virus je putem antigenskog testa potvrđen kod 17 pacijenata, a od 200 urađenih PCR testova nijedan nije bio pozitivan. Od 17 pozitivnih 12 je bilo iz okolnih mesta, a samo petoro iz Niša“, rekao je Jerkan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.