Svedok: Simatović nije komandovao operacijom Pauk u zapadnoj Bosni 1FOTO: EPA- Toussant Kluiters

Stanišić (69), tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti (SDB Srbije), i njegov specijalni savetnik Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su „crvene beretke“, koje su bile jedinica SDB Srbije.

„Crvene beretke“ su, 1994-95, u operaciji Pauk ratovale u Cazinskoj Krajini na strani pobunjenog muslimanskog lidera Fikretu Abdiću protiv Petog korpusa Armije BiH.

Zajedno sa snagama Republike Srpske Krajine (RSK), pripadnici Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) SDB Srbije pomogle su tada Abdiću, lideru samoproglašene Autonomne oblasti Zapadna Bosna, da od Armije BiH ponovo preuzme vlast u Velikoj Kladuši.

Tužioci tvrde da su tom operacijom upravljali optuženi Stanišić i Simatović,koji su u bili prisutni u štabu Pauka na Petrovoj Gori u RSK, odnosno Hrvatskoj.

Na sugestiju Simatovićevog branioca Mihajla Bakrača, svedok Karan, u to vreme bezbednosni oficir vojske RSK, izjavio je da Simatović nije imao komandnu ulogu u operaciji Pauk.

Advokat Bakrač kao dokaz da to naveo je da je u borbednom dnevniku operacije Pauk ime Simatovića-Frenkija bilo navedeno „samo 14 puta“.

Penzionisani pukovnik Karan posvedočio je da se Simatović tokom operacije Pauk bavio prisluškivanjem komunikacija snaga Petog korpusa ABiH.

Da Simatović nije komandovao, njegova odbrana dokazivala je i izvodom iz borbenog dnevnika u kojem piše da „Frenki traži da prvi cilj artiljerije“ bude predeo Alatuša.

Po dnevniku, koji je citirao branilac Bakrač, general vojske RSK Mile Novaković potom je, kao zvanični komandant operacije Pauk, naredio: „Ne možete krenuti na Alatušu“.

Svedok se saglasio da to znači da je general Novaković, a ne Simatović, imao komandnu ulogu.

Za oficire JATD Milorada Ulemeka-Legiju i Radojicu Božovića, koji su u operaciji Pauk bili na čelu dve borbene grupe, pukovnik Karan je rekao da nisu imali dovoljno vojnog znanja da komanduju i da su im zbog toga bili dodeljeni školovani oficiri iz vojske RSK.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Simatovićevog svedoka Karana, tužioci će nastaviti sutra.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces u kojem medjunarodni sud u Hagu utvrdjuje da li su zvaničnici Srbije odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haški sud do sada nije osudio nijednog funkcionera Srbije za te zločine.

Po optužnici, zlodela za koja se teret Stanišić i Simatović počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem je čelu bio predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Tužioci tvrde da je cilj tog zločinačkog udruženja bilo nasilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikog dela teritorije Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.