Svetski dan smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda 1

Oni dodaju da prirodne katastrofe u poslednjih nekoliko godina, ne samo u Srbiji već u regionu i svetu, upozoravaju na neophodnost bolje organizovanosti svih zainteresovanih strana za buduće nepogode.

„Takođe su i podsetnik da je neophodno da se promeni svest i stav ljudi prema životnoj sredini i prirodnim katastrofama. Klimatske promene i ponašanje čoveka prema prirodi dovodiće do još ozbiljnijih, opasnijih i učestalijih katastrofa. Dobro pripremljeno stanovništvo u velikoj meri pomaže državnim institucijama u situacijama nastupanja prirodne katastrofe, što nesumnjivo dovodi do smanjenog rizika od posledica“, ističe se u saopštenju.

Caritas Srbije, dodaju, od početka realizacije programa Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda 2015. godine kroz lepezu aktivnosti tokom cele godine, ukazuje stanovništvu na neophodnost prevencije i pripreme sa ciljem podizanja svesti o ozbiljnosti posledica koje za sobom ostavljaju prirodne katastrofe.

U saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije – Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama realizovan je veliki broj aktivnosti u proteklih nekoliko godina, koje su doprinele da lokalne zajednice postanu otpornije na posledice prirodnih katastrofa.

„Povodom 13. oktobra – Svetskog dana smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda širom Srbije Caritas nastavlja sa organizacijom različitih aktivnosti, kao što su radionice za decu, takmičenja u znanju o elementarnim nepogodama, evakuacione vežbe, treninge za predstavnike lokalnih samouprava i konkretne akcije smanjivanja rizika“, saopštio je Caritas.

Prema njihovim navodima, aktivnosti se ne realizuju samo povodom ovog svetskog dana, već tokom cele godine. Od 2015. održano je preko 100 radionica za decu pod sloganom „ZNANJEM DO SIGURNOSTI“, napravljeni su setovi postera o zaštiti u situacijama nastupanja poplave, požara i zemljotresa, koji su donirani osnovnim školama širom Srbije, kreiran je set bojanki i slikovnica za najmlađe i osmiljena je društvena igra „Ne rizikuj čoveče“ u cilju podizanja svesti i znanja dece o različitim prirodnim katastrofama i načinima smanjivanja rizika, kao i odgovarajućeg reagovanja.

Organizovano je i više od 20 konkretnih akcija smanjivanja rizika, kao što su isušivanje močvara, pravljenje vetrozaštitnih pojasa u cilju sprečavanja snežnih nanosa na putevima, sadnja drveća u cilju zaustavljanja klizišta, čišćenje rečnih korita i kanala za atmosferske padavine, čišćenje divljih deponija, itd.

„Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa, podizanje svesti o pripremi i prevenciji je proces koji mora biti kontinuiran da bi cilj bio efikasno ostvaren. Uspeh zalaganja Caritasa potvrđuju činjenice da su u lokalnim samoupravama u kojima je podignuta svest i realizovane aktivnosti štetne posledice nepogoda u narednim godinama u velikoj meri smanjene“, ocenjeno je u saopštenju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.