Svim zaposlenima u predškolskim ustanovama naloženo da se vrate na posao 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kaže za Danas da su pojedini direktori iz Beograda, Jagodine i Zrenjanina pozvali sve da se u ponedeljak pojave na poslu. Istovremeno, iz Gradskog sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda potvrđuju za Danas da je ovo tačno ali i dodaju da su direktori „napravili takvu organizaciju rada da hronični bolesnici ne budu u direktnom kontaktu sa decom“, odnosno „da budu potpuno zaštićeni uz sve ostale mere“.

Bosiljka Jovanović međutim ističe da i sa takvom organizacijom rada, za hronične bolesnike postoji opasnost da se zaraze u trenutku kada epidemija nije još uvek gotova jer da bi došli na posao neki od njih moraju da menjaju po nekoliko autobusa.

– Zašto ti ljudi ne bi radili od kuće? Sve poslove koje će obavljati u vrtiću, na primer online podrška deci koja ostaju kod kuće, mogu raditi od kuće. Pri tome znamo da u ponedeljak u vrtiće kreće samo oko 30 odsto dece, i da ne postoji potreba da se radno angažuju svi na ovakav način – ističe Jovanović.

Od kada je najavljeno da će se vrtići otvoriti, sindikati su tražili da hronični bolesnici bar na početku budu zaštićeni. To potvrđuje i predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, Valentina Ilić, koja objašnjava da postoji usmeno obećanje Ministarstva prosvete da će se prilikom organizacije rada voditi računa o zdravlju zaposlenih.

– Mi smo insistirali da se omogući da hronični bolesnici i stariji od 60 godina ne počnu da rade od 11. maja. I to ne samo za predškolske već i za ustanove osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja kao i učeničke i studentske domove. Dobili smo usmeno obećanje Ministarstva prosvete da će direktori voditi računa o tome prilikom organizacije posla. U ovom trenutku kada je prijavljeno 30 odsto dece za povratak u vrtić stvarno nema potrebe da se svi vrate na posao – kaže Ilić.

U uputstvu koje je dostavljeno direktorima predškolskih ustanova, koje se odnosi na početak rada vrtića, između ostalog se navodi i da „u ustanovama treba da bude najmanji mogući broj zaposlenih u isto vreme, ali svakako toliki da se može organizovati… rad sa decom“. Pored toga u ovom dokumentu naznačno je da direktori pri organizaciji posla treba da vode računa o zaposlenima sa hroničnim bolestima…., kao i da „obezbede visok nivo kolegijalnosti i kolektivne odgovornosti“.

Imajući ove dve stavke u vidu, Bosiljka Jovanović smatra da je poziv svim zaposlenima da se vrate na posao, kršenje uputstva Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja.

Kako trenutno stvari stoje, izgleda da će ipak od ponedeljka svi početi da rade, sa izuzetkom onih koji su radili u kovid bolnicama tokom vanrednog stanja, i koji moraju da prođu testiranje.

Ko su hronični bolesnici?

U uputstvu dostavljenom direktorima predškolskih ustanova preporučuje se da deca koja boluju od hroničnih bolesti ne dolaze u vrtić na početku. Bolesti koje se pominju su respiratorne, maligne, kardiovaskularne, dijabetes i imunodeficijencija. Iako su sindikati tražili da se i za zaposlene hronične bolesnike, kao i za decu, jasno definiše spisak oboljenja zbog kojih mogu da rade od kuće, to se nije desilo. „Ne vidimo zašto nije moglo da se za zaposlene jasno označi kao i za decu šta se sve podrazumeva pod hroničnim bolestima. Tako bismo bili pošteđeni različitih tumačenja. Rečeno nam je da nema potrebe da se na dva mesta piše koje su hronične bolesti u pitanju“, kaže Bosiljka Jovanović.

Ko sve može u vrtić

Mediji su preneli tokom vikenda izjave gradskih zvaničnika da nijedno dete neće biti vraćeno iz vrtića, odnosno da će sva deca biti primljena bez obzira na to da li roditelji imaju potvrdu poslodavca da moraju da idu na posao. Iz Sekretarijata za obrazovanje za Danas kažu da će potvrda roditelja ipak biti potrebna da bi dete boravilo u vrtiću. „Sa potvrdom pedijatra da su zdravi i potvrdom roditelja da moraju da se vrate na radna mesta, očekujemo oko 13.500 dece u ponedeljak“, kažu iz Sekretarijata, dodajući da je obezbeđena sva neophodna oprema za zaštitu dece i zaposlenih.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.