Tabloidno zasipanje lažima 1Foto: STARSPORT

Kako izgleda informativni program većine televizija sa nacionalnom frekvencijom, kojim se u najvećoj meri kreira javno mnjenje u Srbiji, mogli smo da vidimo juče u Jutarnjem programu TV Pink.

Jedan od najredovniji gostiju i analitičara ružičaste televizije, vlasnik i urednik Informera Dragan J. Vučićević, u jednosatnom razgovoru sa voditeljima izneo je niz optužbi, kleveta i laži predstavljajući ih kao apsolutnu istinu – od saradnje KRIK-a sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka do navodnog računa Dragana Đilasa na Mauricijusu. Na pitanje voditelja Predraga Sarape koliko je novca na tom računu, Vučićević je nespremno odgovorio „ne znam“. Ali je dodao da su na njemu milioni „valjda milioni, u to sam siguran“. Iako su godinama unazad svi koje je Vučićević klevetao dobijali tužbe protiv njega, vlasnik Informera će nastaviti sa praksom kreiranja lažnih vesti sve dok sudske kazne budu niske kao sada, saglasni su sagovornici Danasa.

Advokat Vladimir Todorić kaže za naš list da sudovi direktno pomažu tabloide izričući im male kazne, i da bi za ono što tabloidi ovde rade – uništavaju ljudske živote, u demokratski uređenim državama platili tolike odštete da ne bi mogli da nastave svoj rad.

– Sa ovakvim dosuđivanjem odšteta koje kao da su uniformne i za svakog isto propisane, sudovi demotivišu žrtve da im se obrate i indirektno, ali i smišljeno, staju na stranu tabloida. Ovo što kod nas postoji nisu mediji, već aparati za uništavanje ljudi. Postoji pritisak viših sudova, postoje instrukcije i pisane i nepisane, da se moraju donositi presude između 50 i 100 hiljada dinara – ističe Todorić. On dodaje da sudovi nemaju zakonski određen limit za visinu izricanja kazni, ali da i ukoliko se desi da neki sudija odredi viši odštetni zahtev od milion ili pola miliona dinara, apelacioni sudovi to smanje.

– Postoji prećutna vrsta dogovora između vlasti, sudstva i medija da takozvani mediji nastave da rade to što rade i da će dobijati smešne odštete. To je poslovni model. Njima će država da dotira kroz subvencije, plaćene oglase… i oni će neometano nastaviti po starom – ukazuje Todorić.

Advokat Viktor Gostiljac ocenjuje za Danas da je veliki problem kod nas to što je govor u javnom prostoru postao nepodnošljiv.

– Najveći broj aktera političkog i društvenog života je izgubio mogućnost da svoje stavove artikuliše na pristojan i argumentovan način. Caruje psovka, uvreda i banalizacija svake vrste. Naše javno mnjenje nije dovoljno sposobno da takve pojave sankcioniše pa zato najgori izazivaju medijsku pažnju i čak se ponose svojim rečima. Rešenje je u dizanju svesti javnog mnjenja što bi se postiglo, pre svega, negovanjem pravih vrednosti i javnog govora, za šta je potrebna odluka političke elite – ukazuje Gostiljac.

Prema njegovim rečima, treba vratiti krivično delo klevete koje je 2009. izbrisano iz Krivičnog zakonika i što je tada bilo podržano od jednog dela medija.

– Treba postići situaciju u kojoj se javno izrečena neistina kažnjava na način koji nije samo formalan već i da suštinski nosi posledicu u vidu visokog novčanog kažnjavanja i nošenja tereta odgovornosti za izgovorenu reč. Tu se, naravno, mora praviti razlika između slobode izražavanja i običnog klevetanja. To je sve moguće, ukoliko postoji volja onih koji postavljaju pravila ponašanja u javnom prostoru – zaključuje naš sagovornik.

Uprkos reakcijama međunarodne zajednice i brojnih domaćih i inostranih organizacija, ne prestaju klevete u prorežimskim medijima kojima se KRIK dovodi u vezu sa klanom Veljka Belivuka, čime je ozbiljno ugrožena bezbednost novinara ovog istraživačkog portala.

Fondacija Ćuruvija napustila Radnu grupe za bezbednost novinara

Slavko Ćuruvija fondacija istupila je juče iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koja je formirana 10. decembra 2020. godine odlukom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. U radu te grupe SĆF je učestvovala kao predstavnik Asocijacije onlajn medija (AOM). „Da je postojala iskrena namera da se unapredi bezbednost novinara u Srbiji, Vlada Srbije je imala priliku da obustavi hajke koje se iz njenih redova i uz njenu podršku vode protiv redakcija čiji rad nije po volji stranke na vlasti. Naprotiv, od formiranja Radne grupe, broj pritisaka i pretnji novinarima je u porastu – samo od početka 2021. godine u bazi NUNS-a registrovan je već 21 napad“, navode u Fondaciji. D. D.

Ministarstvo informisanja poziva medije na uzdržanost

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je sve medije i aktere javnog života da se uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa. „Novinari moraju imati uslove da neometano obavljaju svoj posao, a njihovu ličnu bezbednost i profesionalni integritet ne sme niko da ugrožava“, navodi se u saopštenju Ministarstva. D. D.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Tabloidno zasipanje lažima”

 1. Lažu njihovi a lažu i „vaši“. To što je „poštena opozicija“ tek sada odlučića da deo opljačkanih para od 2000-2012 i da kreira svoji alternativnu lažnu stvarnost, samo dovodi do toga da oni koji ne veruju lažima režima ne veruju više ni lažima „poštene opozicije“ . Još niko nije objasnio kako propala vlast koja je ostavila Srbiju u minusu za 6,34 milijarde evra može da postane „poštena opozicija“

  • A odakle ti znaš da je opljačkala 6,34 milijarde evra? Učestvovao si? Ili si ti a i ova vlast pokrenula istragu o krađama? Lupaš kao što lupa i Vučić za Đilasa. Jesam da se kazne svi, 8d 1990 do danas ali se onda pokrenu masovne istrage, skupi neki dokaz, sudi i osudi ali je na godinu dana nanigice i sporazumom sa sudom nego 10, 20, 30 godina robije. Da se uvede zatvor sa prisilnim radom a godine u odnosu na iznos pabda odrade ( otplate ) sve ukradeno a imovina koja je njihova i rodbine bez istinskog porekla te imovine konfiskuje. Jesam za sve ovo ali ne kao ti „kako moj šef i njegov glavni odbor govori“.

 2. Ničija do zore nije gorela,neće ni njegova.Ne bih bio u njegovoj koži.Narod će progledati kad tad.Mene samo zanima,da li su obavešteni svetski mediji i druge organizacije o trenutno najvećem kršenju ljudskih prava na svetu,cenzuri,reketiranju i zabrani slobodnog javnog izveštavanja,stavljanjem samo svojih medija na državnu frekvenciju.Bez medija,nemate glas.Možete pisati i pričati šta hoćete,niko vas ne čuje..

  • Radna grupa za bezbednost novinara je samo nastavak komisije za istrazivanje ubistava Novinara,koja je oformljena uglavnom od Policajaca na
   celu sa gosp.Veranom Maticem,koji je izgubio kredabilitet Novinara,tako da je odluka FSC,da napusti ovu novu prevaru vlasti ispravna.

 3. kako je tu u srbiji,mogu samo da zamislim,ali nemacki narod je pretrpan
  politickim lazima diktiranm od strane zapadnog propagandoog sistema
  koji se na snebiva da nam utrpi najgluplje „istine“ uzimajuci na,nemacki,
  narod kao totalno blentavi i nismo u stanju da shvatimo sta nam se desa
  valo i desava od zavrsetka II sv.rata.slicno se desava i u „slobodnoj“ svaj
  carskoj gde nije ni malo bolje,politicki.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.