Timotijević: Sve više od korone oboleva mlađa populacija 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Ljilja Timotijević izjavila je da je juče pregledano 294 pacijenata koji imaju potvrđen kovid-19.

„Za razliku od prethodnih perioda kada smo u sekundarne i tercijarne ustanove slali oko sedam odsto dijagnostikovanih, sada je to oko 10 odsto, dnevno šaljemo u bolnice između 25 i 30 pacijenata“, rekla je Timotijević za Radio televiziju Srbije (RTS).

Podjednak je broj žena i muškaraca, ali je, upozorila je, sve više oboleva mlađa populacija, kako je navela, starosti između 40 i 60 godina.

„Osim novootkrivenih slučajeva, veliki je broj postkovid pacijenata, koji su preležali ali se ponovo javljaju zbog tegoba koje i dalje osećaju. Zamaranje, malaksalost, iscrpljenost, ograničen im je i otežan svakodnevni život“, istakla je Timotijević, preneo je sajt RTS.

Кod takvih pacijenata insistira se na kontinuiranom uzimanju sve terapije za njihove propratne bolesti, ali i na pregledima kardiologa, neurologa zavisno od toga koje tegobe imaju.

Gradski zavod ima novi skener, koji će služiti za kompletnu dijagnostiku i kovid i nekovid pacijenata.

„Pregled nekovid pacijenata na ovom skeneru se radi svim radnim danima, a kovid pacijenti pregledaju se skenerom četvrtkom i petkom popodne“, navela je Timotijević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.