Traže posmatrače za neraspisane izbore 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Objavljivanje javnog poziva za izbor posmatrača je jedna od aktivnosti koje Agencija sprovodi u skladu sa svojim nadležnostima i potrebama. Agencija je i ranije birala posmatrače a poslednji takav poziv objavila je 2016, odgovoreno je Danasu u Agenciji za borbu protiv korupcije na pitanja zašto je poziv objavljen, da li je to redovna ili vanredna procedura i da li to znači da će se ove godine održati izbori.

Agencija je 28. februara objavila konkurs za obuku 165 posmatrača izborne kampanje koji bi radili u 27 gradova Srbije iako još nisu raspisani parlamentarni, predsednički niti opšti lokalni izbori. To deo javnosti tumači kao znak da će ove godine biti parlamentarnih izbora o kojima se već mesecima spekuliše. Sumnju podgreva i činjenica da je Agencija posmatrače birala i 2016. kada su održani parlamentarni izbori.

U Agenciji objašnjavaju da će se ovim javnim pozivom formirati mreža posmatrača koji će biti angažovani tek u momentu raspisivanja izbora.

„Proces selekcije i obuke posmatrača može da traje nekoliko meseci. Terenski posmatrači se angažuju za period od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, dok se koordinatori angažuju za period od dana raspisivanja izbora do dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Za koju izbornu kampanju će biti angažovani, biće poznato kada nadležni organ donese odluku o raspisivanju izbora“, navode u Agenciji.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da Agenciji nije zabranjeno da obuku posmatrača sprovodi pre raspisivanja izbora i da je poželjno da kontrolori dočekaju spremno odluku o raspisivanju izbora.

– Međutim, takva namera mora biti jasno saopštena. Bez te informacije, javnost sa razlogom tumači ovaj potez kao potvrdu spekulacija da je odluka o raspisivanju izbora već doneta među onima koji o tome odlučuju i da je o tome obaveštena i Agencija – kaže Nenadić. On objašnjava da se prema Ustavu izbori raspisuju nakon raspuštanja Narodne skupštine, a da bi do toga došlo, trebalo bi da Vlada uputi obrazloženi predlog predsedniku Republike i da on taj predlog prihvati. Ukoliko Skupština ne bi bila raspuštena, izbori bi mogli biti raspisani tek za početak marta 2020.

Kako dodaje, informacija o vremenu kampanje za koju se angažuju posmatrači još je značajnija za njih same i u tom pogledu ne bi smelo biti nejasnoća.

– Naime, među uslovima je između ostalog propisano da prijavu mogu podneti punoletni državljani Srbije, koji su završili najmanje srednju školu, da će prednost imati kandidati koji mogu biti angažovani puno radno vreme, i koji imaju boravište na teritoriji gde nameravaju da posmatraju izbore. Pošto kampanja za redovne izbore treba da počne tek za godinu dana, sadašnji oglas lišava mogućnosti da na njima rade osobe koje će tek tokom 2019. postati punoletne i završiti srednju školu. Još teže je potencijalnim kandidatima da se obavežu da će biti slobodni da rade puno radno vreme za godinu dana, jer se verovatno mnogi od njih nadaju da će do tada imati stalan posao – ukazuje Nenadić.

Prema njegovim rečima, oglas Agencije se može posmatrati i u kontekstu raspoloživih budžetskih informacija.

– U budžetu Republike Srbije za 2019. Agencija je planirala da vrši monitoring jedne izborne kampanje, ali nije navedeno za koji nivo izbora. Takođe, iz narativnog obrazloženja budžeta koji je namenjen za ovaj državni organ nije moguće videti da li su ove obuke bile predviđene, jer se obuke posmatrača na navode, ali postoje druge obuke u vezi sa poštovanjem zakona iz nadležnosti Agencije – zaključuje Nenadić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.