Foto: Božidar Petrović/FoNet (Arhivska fotografija)

Kako se navodi u pisanoj izjavi povodom Svetskog dana planete Zemlje, 22. aprila, Trivan je naveo da je takođe urađena pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 i da se njeno usvajanje očekuje do kraja godine.

„Stručno i finansijski podržavamo opštine u akcijama pošumljavanja i u izradi projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov za izgradnju 360 sistema za preradu otpadnih voda“, rekao je Trivan i dodao da se radi na modelu Zelenog fonda koji će biti „investicioni mehanizam pokretanja ekološkog razvoja“.

On je kazao da je pokrenuta inicijativa za zabranu uvoza starih automobila sa euro 3 motorom kako bi se smanjilo zagađenje vazduha, kao i akcija na smanjenju upotrebe plastičnih kesa.

„Svako od nas može da da svoj doprinos, da posadimo drvo, da ne prljamo parkove, šume i reke, da ne zagađujemo vazduh, ne koristimo i ne bacamo plastiku“, rekao je Trivan i pozvao sve institucije, opštine, poslovni sektor, organizacije civilnog društva i naučno-istraživačke zajednice, medije i građane da se zajedno izborimo za zdravlje planete Zemlje.

On je kazao da je ovogodišnja tema svetskog Dana planete je „Zaštiti naše vrste – u prirodi ništa ne postoji samo“ i fokusira se na zaštitu ugroženih vrsta, koja su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenja vode, zemlje i vazduha, krčenja šuma i krivolova.

„Naša planeta Zemlja je sve manje plava i zelena. Svet se suočava sa brzim nestankom i izumiranjem biljnih i životinjskih vrsta. Milioni vrsta koje žive na planeti koje znamo ili tek treba da otkrijemo su ugroženi“, rekao je Trivan.

Povezani tekstovi