Trivan: Životna sredina zadatak svih 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Životna sredina u Srbiji uništavana je poslednjih decenija i nije moguće obnoviti je preko noći, ali rešenja poput Zelenog data centra su izraz drugačije vrste logike da je ona najvažnija i zadatak svih nas, izjavio je danas resorni ministar Goran Trivan.

Trivan je na svečanom otvaranju Zelenog data centra u Vršcu, prvog te vrste u Srbiji i regionu, rekao da Srbija hvata korak sa svetom primenjujući nove zelene inovativne tehnologije, oslanjajući se, pored međunarodne podrške, sa punim samopouzdanjem u sopstvenu pamet.

Početak rada Zelenog data centra obeležen je potapanjem servera u specijalne kanistere sa rashladnim neopasnim uljem, koristeći inovativno rešenje američkog preduzeća „Grin revolušn kuling“ za hlađenje serverske opreme, čime je za 90 odsto smanjena količina energije potrebna za hlađenje.

Trivan je poručio da će Vlada učiniti sve što je moguće da pomogne takvim i sličnim projektima, jer je Zeleni data centar još jedan dokaz da ekološki odgovorni projekti vezani za IT sektor Srbiju pozicioniraju u svetu „i vode je u pravcu lepše i bolje budućnosti“.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri naglasio je u svom obraćanju da je njegova zemlja uvek spremna da podrži projekte koji koriste inovativna zelena rešenja i doprinose saradnji američkih i srpskih kompanija.

Data centri predstavljaju objekte, ili grupe objekata, u kojima se nalaze računarski i telekomunikacijski sistemi, sa prostorima za skladištenje podataka, i uobičajeno rade non-stop tokom cele godine, a oni veliki mogu čak koristiti onoliko struje energije koliko i neki manji gradovi.

Osim za rad samih sistema, gotovo 50 posto ukupne potrošnje električne energije koristi se za hlađenje opreme/servera, tako da data centri proizvode oko četiri odsto globalnih GHG emisija, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Trivan: Životna sredina zadatak svih”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.