U apotekama savetovalište za dijabetes 1Ilustracija Foto: Pixabay/valelopardo

U više od 400 apoteka širom Srbije, od danas do 17. novembra, u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, građani će moći da provere da li imaju povišen stepen rizika za obelevanje od dijabetesa.

Oni koji su se već suočili sa tom bolešću, moći će da dobiju korisne informacije o terapiji i smanjenju rizika od pogoršanja. U Farmaceutskoj komori Srbije, koja je inicirala ovu akciju, navode da posledice eksplozivnog porasta broja obolelih, predstavljaju ogromno opterećenje kako za pojedince tako i za celokupni zdravstveni sistem svake države. Prem? podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ procenjuje se da u Srbiji oko 12 odsto odraslog stanovništva ima dijabetes, od čega se oko osam procenata leči dok četiri odsto obolelih nema postavljenu dijagnozu, pa stoga ni medicinsku pomoć.

– Tokom cele nedelje apoteke koje su podržale akciju učestvovaće u sistematskom skriningu kod svih osoba starijih od 45 godina. Cilj je da, kao farmaceuti, damo doprinos prevenciji i odlaganju pojave bolesti, otkrivanjem pacijenata koji su u stanju predijabetesa – kažu u Farmaceutskoj komori Srbije.