U listu Danas nema senzacionalističkih naslova koji nisu u skladu sa sadržajem 1Foto: D. Jovanović

Na konferenciji u Medija centru Beograd naglašeno je da su analizom obuhvaćeni nedeljnici NIN, Vreme, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat. Stanković smatra da nedeljnici imaju veliki uticaj na našu medijsku scenu, a slika vlasti u njima, kako kaže, izuzetno je negativna. NIN i Vreme ocenjeni su kao radikalno kritični prema vlasti dok su Nedeljnik i Novi magazin predstavljeni kao umereno kritični. Pečat je u ovom slučaju naveden kao izuzetak, kritičan je kada se njegovi proruski stavovi ne poklapaju sa politikom vlasti prema EU.

Urednik NIN-a, Milan Ćulibrk upitao je zašto je njegov nedeljnik ocenjen kao radikalan kada on kritikuje samo loše poteze vlasti? Takođe, istakao je da nije problem u NIN-u, ako Aleksandar Vučić ili Nebojša Stefanović ne žele da prokomentarišu tekst, a uredno su zamoljeni za intervju. Stanković mu je na to odgovorio da to mora da „vidi sa njima“.

Danica Laban, medijska analitičarka ukazala je na povećanje senzacionalističkih naslova. U 2.274 analizirana teksta, 34 odsto naslova ne zadovoljava pravila novinarske profesije. Analizirani listovi su Alo, Kurir, Informer, Danas, Alo i Politika. Tri četvrtine naslova u listu Alo su senzacionalistički, u Kuriru 55 odsto. Informer prednjači u naslovima koji nemaju veze sa tekstom mada je nepoklapanje naslova i sadržaja teksta primećeno i u Politici.

Danas je istaknut kao list u kome ne postoje senzacionalistički naslovi koji nisu u skladu sa sadržajem. Od 467 analiziranih tekstova samo jedan naslov nije bio u sadržaju sa tekstom. Senzacionalističkih naslova u skladu sa sadržajem bilo je 60. U Blicu takođe ne postoje naslovi koji ispunjavaju standarde, a nisu u skladu sa sadržajem.U listu Danas nema senzacionalističkih naslova koji nisu u skladu sa sadržajem 2

Na prvom mestu aktera koji se pojavljuju na naslovnicama nalazi se Aleksandar Vučić sa 694 pominjanja. Od toga 24 odsto tekstova u Danasu je u negativnom kontekstu, a list Alo prednjači u tekstovima u kojima je Vučić pozitivno predstavljen. Iza njega je Ana Brnabić koja se pominje u uglavnom neutralnom kontekstu.

Što se tiče opozicionih lidera na prvom mestu po zastupljenosti je Dragan Đilas, zatim Boško Obradović i Vuk Jeremić. Opozicija je izuzetno loše predstavljena u kolumnama Dragana J. Vučićevića, urednika Informera.

Novinari dnevnog lista Danas najmanje pokazuju svoje lične stavove u tekstovima, naime 81 odsto tekstova je neutralno, slede ih Večernje novosti sa 75 odsto, zatim Blic 73 odsto, Politika sa 67 odsto, Kurir 66 odsto, Alo 56 odsto, a u Informeru je samo 28 odsto tekstova napisano bez ličnog stava novinara. Takođe, Laban navodi da je samo šest od 206 analiziranih tekstova u Informeru bilo balansirano. Najviše balansiranih tektova proimećeno je u Blicu 27 odsto i Danasu 24 odsto.U listu Danas nema senzacionalističkih naslova koji nisu u skladu sa sadržajem 3

Primećeno je da ukupno 16 odsto tekstova svih praćenih medija kao sagovornike navodi neimenovane izvore, u čemu prednjači Kurir sa 30 odsto.

O Rusiji je u 625 slučajeva pisano pozitivno dok negativnih tekstova gotovo i da nema, za razliku od Evropske Unije koja je u većem broju slučajeva prikazana negativno.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.