U Opštini Svilajnac otvoreno 12 seoskih vrtića i dve rekonstruisane škole 1Foto: Wikipedia

Dve škole u svilajnačkim selima Radošin i Crkvenac kompletno su rekonstruisane ovog leta i svečano su otvorene prvog školskog dana, saopštila je opštinska uprava.

Vrednost radova na rekonstrukciji škole u Radošinu iznosi oko 18 miliona dinara i urađena je u potpunosti sredstvima iz budžeta opštine Svilajnac, koja je nabavila i nov nameštaj i opremu, dok su radovi na školi u Crkvencu iznosili oko 40 miliona dinara, finansirani su sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, a oprema je nabavljena sredstvima opštine Svilajnac.

U sklopu ovih škola adaptirane su prostorije za nove vrtiće, kojih je otvoreno ukupno 12 u svilajnaškim selima, a 150 mališana ove jeseni dobiće najbolje prostore za odrastanje i razvoj. Veliki doprinos dala je i Fondacija Novak Đoković, koja je donirala nameštaj, didaktički, sportski i potrošni material za vrtiće u selima Crkvenac i Bobovo, vrednosti preko 3.5 miliona dinara.

– Dvanaest novih seoskih vrtića biće potpuno besplatni i mi na ovaj način stimulišemo seosko stanovništvo da ostaje ovde na svojim domaćinstvima, deci obezbeđujemo uslove za učenje i razvoj jednake sa onima koje imaju deca u gradu i na taj našin izjednačavamo uslove života na selu i u gradu. Škole koje su rekonstruisane potpuno su nove, urađeni su svi unutrašnji i spoljašnji radovi, škola u Radošinu ima i novu kotlarnicu i grejanje i cilj nam je da u narednih nekoliko godina sve škole na teritoriji opštine Svilajnac izgledaju ovako. U toku je i rekonstrukcija najveće OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, koja će biti završena do maja naredne godine, a sređivaćemo i preostale seoske škole“, izjavio je na otvaranju škola i vrtića Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.
Svi prvaci dobili su od opštine Svilajnac i poklon pakete sa školskim priborom, a roditelji i deca saglasni su da su im uslovi za školovanje sada mnogo bolji i da će u školu i vrtiće sada ići sa radošću.

Saradnja sa Fondacijom „Đoković“
“Saradnja sa opštinom Svilajnac traje već nekoliko godina, i ponosni smo na to što ona uvek rezultira boljim uslovima za odrastanje i školovanje dece. Sa decom, roditeljima i vaspitašima iz Svilajnca prošli smo kroz programe podrške i profesionalnog usavršavanja, a srećni smo što će i 35 dece iz Svilajnca uskoro krenuti sa nama na Drugarijadu, jednonedeljni kamp prijateljstva na Kopaoniku, istakla je Maja Kremić, rukovodilac odeljenja za donatorske programe Fondacije Novak Đoković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.