U regulacionom planu Beograda novi trgovi i parkovi 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Beogradska opština poslala je Ministarstvu građevina na odobrenje idejni plan regulacije Beograda, kao i projekat Uredbe o izvršenju plana, piše Vreme. Iz tog plana su izuzeti Zemun, savska i dunavska obala, jer će se te oblasti raditi posebno.

Prema ovom planu, uži građevinski reon deli se na tri zone, gradiće se nove ulice i produžiće se stare. Osim toga, u planu je izgradnja novih trgova, podizanje parkova i zelenog pojasa, kao i sportska igrališta, baštenske kolonije, kao i kolonije za letovanje.

U regulacionom planu Beograda novi trgovi i parkovi 2Nakon tri meseca bezuspešnih pregovora sa poslodavcima, transportno-obalski radnici stupili su u štrajk. Radnici žele da se njihov položaj poboljša i da se njihove minimalne nadnice povećaju prema teškoći rada, prenosi Vreme.

Položaj ovih radnika je jako težak, budući da im se radni dan sastoji iz istovara uglja, drva i teških mašina. Ovim štrajkom je obala Save i Dunava u Beogradu ostala prazna.

Od vesti iz inostranstva  Vreme izdvaja vest o pokušaju atentata na egipatskog kralja Faruka. Naime, kada se kralj vraćao sa molitve na njegov auto bačena je boca puna benzina. Policija je na licu mesta uhapsila izvršioca, za koga se lekarskim pregledom utvrdilo da nije mentalno stabilan.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Pravda prenosi da se u Parizu očekuje treća faza rata. U francuskoj prestonici formirane su dve velike armije, koje, potpuno spremne, čekaju da se susretnu sa neprijateljskom vojskom. Ovolika pripravnost francuske vojske posledica je predviđanja da Nemačka sprema dalekosežne vojne akcije, nakon Hitlerove neuspele “ofanzive mira”.

Pravda takođe izveštava o poskupljenjima na beogradskim pijacama. Naime, cena jaja i većine povrća na pijacama svakodnevno raste. Cene ostalih pijačnih proizvoda ostaju iste, mada i one mogu varirati iz dana u dan, u zavisnosti od količine dovoza.

U Beogradu, Zemunu i Pančevu za mesec dana obavljeno je više od milion prekobrojnih telefonskih razgvora. Obaveza naplaćivanja takse od pola dinara za duge razgovore, nije primljena sa velikim zadovoljstvom, pogotovo od strane privrednih, socijalnih i drugih javnih ustanova.

Pravda prenosi novost da će se uvesti telefonski aparati koji će automatski beležiti ko su pretplatnici koji mnogo razgovaraju, kako ne bi dolazilo do zabune među korisnicima.

U regulacionom planu Beograda novi trgovi i parkovi 3Širom jugoslovenskih crkava proslavljena je dvadeset i prva godišnjica zaključenja primirja posle Prvog svetskog rata. Pomenima su prisustovali diplomatski predstavnici savezničkih država iz rata, kao i vojni predstavnici, predstavnici ministarstva, kao i ratnih i drugih udruženja.

U Sabornoj crkvi u Beogradu, pomenu je prisustvovao izaslanik kralja, ministri Kraljevske vlade i mnogi drugi važni funkcioneri, piše Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.