U Skupštini bez kritika na blagoslov kao obavezu na Bogoslovskom, van nje – bura 1FOTO Stanislav Milojkovic

Rasprava u Skupštini Srbije o predlogu za izmene zakona o visokom obrazovanju, o kojem bi poslanici trebalo da glasaju sutra nije izazvala polemike u Domu Narodne skupštine, iko predviža blagoslov SPC kao obavezu za rad na univerzitetu, javlja N1.

Van skupštinske sale ovo rešenje je izazvalo polemiku.

„Pribavljanje saglasnosti organa crkve, odnosno verske zajednice u odnosu na lica koja vrše službu učenja na visokoškolskoj ustanovi kao i saglasnosti za upis na akademski studijski program iz oblasti teologije“, kaže ministar prosvete Branko Ružić.

Saglasnost nadležnog organa crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika predstavlja obavezan uslov za zasnivanje radnog odnosa na Bogoslovskom fakultetu. Ili jednostavno rečeno – za posao je neophodan blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Ministar prosvete pred poslanicima je to objasnio na sledeći način: „A radi očuvanja identiteta duhovnih vrednosti koje su osnov identiteta crkve odnosno verske zajednice, čija teologija je, ustvari, predmet izučavanja.“

Kritičari ovog zakona kažu da on predstavlja grubo kršenje autonomije univerziteta.

„Pogotovo način na koji je to urađeno. A to je čistim potkusurivanjem crkve i države“, ističe Vladislav Cvetković, dopisni član SANU.

Srpska akademija nauka i umetnosti je ranije na Nacrt zakona uputila primedbe Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cvetković kaže – ni jedna nije usvojena.

A usvajanje zakona praktično znači da vanuniverzitetsko telo može određivati i ko će dobiti otkaz.

„Ja sada vama ne mogu da kažem ko će ostati bez posla u narednih godinu dana, naredne dve godine. Ali može da se desi da ostane neko bez posla. Može da se desi da jedan stil ponašanja, koji će od sad biti ozakonjen za pravoslavni bogoslovski fakultet, a to je da bez blagoslova nema predavanja, bude raširen još više“, ocenjuje Cvetković.

Nade dela akademske zajednice koji je bio protiv ovakvog zakonskog rešenja bile su i da će razumevanje za njihove kritike doći od patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je i sam dolazi iz akademskog sektora. Ali po svemu sudeći, nisu dobili blagoslov.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Skupštini bez kritika na blagoslov kao obavezu na Bogoslovskom, van nje – bura”

  1. Kritičari su na liniji Si Đinpinga, koji kao i oni smatra da Dalaj Lama nema šta da se meša u Budizam, pa ni u sopstvenu reinkarnaciju, kad je to posao KP Kine koja je već odabrala i priprema 8 kandidata za žrebanje…

    A ni ko će da bude predavač na budističkom učilištu ne određuju Budisti, nego KP Kine. Tako da onda nije čudo kad taj predavač izjavi da njegov duhovni vođa nije Dalaj Lama, nego Si Đinping.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.