U Stajićevu povećano prisustvo metana u pijaćoj vodi 1Foto: EPA NIC BOTHMA

U Stajićevu kod Zrenjanin pojavilo se povećano prisustvo metana u pijaćoj vodi koja se distribuira potrošačima.

Nakon amaterskog snimka na društveim mrežama gde se vidi paljenje vode iz česme oglasilo se JKP „Vodvod“ Zrenjanin saopštenjem gde se navodi da je u ovom mestu ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima, pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi.

Zato je bitno da se redovno vrši provetravanje prostorija gde se upotrebljava voda, a na kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora, navode u zrenjaninskom Vodovodu i kaže da je zbog sastava zemljišta prisustvo metana problem koji je rešen u većini naseljenih mesta, osim u Stajićevu i Belom Blatu. Sada se, navode,u saradnji sa osnivačem radi na rešavanju problema u pomenuta dva naseljena mesta.

– Uklanjanje metana iz vode rešava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, i na taj način je rešen problem prisustva metana u svim naseljenim mestima osim u Stajićevu i Belom Blatu. Postoji nekoliko opcija kako da se problem reši, za svaku je potrebno obezbediti značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbeđena i da će na taj način biti trajno rešen problem sa prisustvom metana u vodi na celoj teritoriji južno od Zrenjanina – navodi Siniša Gajin iz JKP „Vodovod“.

Iz vodovoda podsećaju da zemljište jućno od Zrenjanina sadrži prisustvo većeg broja jasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv a u većim količinama može izazvati eksploziju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.