UEFA i FIFA traže da politika izađe iz fudbala u Srbiji 1Foto: Opština Surdulica

Evropska fudbalska unija UEFA i Svetska fudbalska federacija FIFA zatražile su od Fudbalskog saveza Srbije (FSS) da do polovine decembra izabere novo rukovodstvo po demokratskim principima, izjavio je Novica Tončev, funkcioner FSS-a, za Radio Slobodna Evropa (RSE).

 

Fudbalski savez Srbije 15. jula usvojio je novi Nacrt Statuta FSS, po kom državni i partijski funkcioneri ne mogu istovremeno da budu i na pozicijama u fudbalu, i dao ga na javnu raspravu u narednih mesec dana.

Ukoliko ovaj dokument bude usvojen i sproveden u praksi značio bi veliku promenu u ovdašnjoj fudbalskoj organizaciji koju još od osnivanja pre više od 100 godina, posebno u poslednje tri decenije, prati političko kadriranje.

U ingerenciji Fudbalskog saveza Srbije, organizacije koja upravlja fudbalskim sportom u državi, je 3.087 klubova.

Novica Tončev, koji je i potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar bez portfelja u Vladi Srbije, rekao je RSE da je preporuka da se Statut FSS-a usaglasi sa statutima UEFA i FIFA i da se delegati izaberu na demokratski način, u skladu sa domaćim Zakonom o sportu koji ne dozvoljava duple funkcije.

„Hoćemo da izbacimo politiku iz fudbala. U Statutu UEFA-e ne pominju se pojedinci ali piše da država ne može da se meša u rad sporta. Znači, institucije države, Vlada, Skupština, da se ne mešaju u fudbal“, naveo je Tončev.

Skupština FSS-a ima 73 delegata koje daju regionalni savezi, klubovi, sudijska i trenerska organizacija, kao i udruženje fudbalskih reprezentativaca. Kao najviši organ fudbalske organizacije, Skupština bira predsednika na mandat od četiri godine i rukovodstvo saveza. Po predlogu novog Statuta, u Skupštini FSS prvi put bi trebalo da bude i predstavnik fudbalera kog određuje Sindikat profesionalnih fudbalera koji je priznat od strane Međunarodnog saveza profesionalnih fudbalera (FIFPro).

Tončev je rekao da je suština promena da svako ko ispunjava uslove, pa i političar, može da se kandiduje za poziciju u FSS ali da u slučaju izbora mora da napusti prethodnu funkciju.

Tončev: Poštujem pravila

On je naglasio da to važi za sve pa i za njega, koji je trenutno predsednik Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije sa sedištem u Nišu, član Skupštine FSS-a, član Izvršnog odbora FSS-a, ministar i funkcioner SPS-a.

„Ako rešim da se kandidujem u Fudbalskom savezu, onda ću da izađem iz Vlade. Ili neću da se kandidujem u FSS, a ostaću u Vladi. Ja ću pravila da poštujem“, rekao je Tončev.

Propisi krovne fudbalske organizacije u Srbiji, koji su uvedeni u vreme njenog donedavnog predsednika i funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Slaviše Kokeze, prvom čoveku FSS-a daju neograničena ovlašćenja u izboru kadrova.

Kako je u FSS-u rečeno za RSE, predstavnici UEFA i FIFA boravili su u Beogradu tokom prethodne sednice Skupštine FSS krajem juna i aktuelni statut ocenili kao nedemokratski i protivan njihovim pravilima. Zbog toga su, kako kažu u FSS, evropska i svetska organizacija čvrsto sugerisale da se u saradnji sa njima usvoji novi dokument po kom će do kraja godine biti izabrani novi predsednik, rukovodstvo i članovi organa FSS.

Poledica: Politika odlučuje

Predloženi statut između ostalog propisuje uslove da je kandidat za članstvo u FSS aktivan u fudbalskoj organizaciji, da nije osuđivan za krivična dela, da nema poziciju u političkoj stranci (član glavnog odbora, predsedništva, izvršnog organa), kao i da ne obavlja javnu funkciju (ministar, član parlamenta, gradonačelnik, odbornik, i slično). Osoba koja aplicira trebalo bi da ispuni i kriterijum da na pomenutim političkim dužnostima nije bila u poslednjih godinu dana koje prethode kandidaturi.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije Nezavisnost (SPFN), kaže za RSE da je najvažnije da propisi zažive u praksi.

“Živimo u zemlji u kojoj politika o svemu odlučuje i nisam optimista da će se u fudbalu desiti radikalne promene”, ističe Poledica.

On dodaje da su savezi i klubovi već bili u obavezi da poštuju Zakon o sportu koji kaže da nosilac političke funkcije ne može biti član sportske organizacije. Ovaj akt, koji je Skupština Srbije usvojila početkom februara 2016, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić između ostalog je opisao kao želju države da se funkcije u sportu više ne tretiraju jedino kao beneficije i apostrofirao uvođenje principa “jedan čovek – jedna funkcija”.

Na čelu Fudbalskog saveza do pred kraj marta ove godine bio je Slaviša Kokeza, koji je podneo ostavku nakon što je saslušan zbog sumnje u povezanost sa ekstremnim navijačima Partizana osumnjičenim za ubistva, otmice i trgovinu drogom.

U maju 2016. za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, koji je proistekao iz Fudbalskog saveza Jugoslavije osnovanog 1919, izabran je Slaviša Kokeza, član Glavnog odbora i potpredsednik Beogradskog odbora vladajuće Srpske napredne stranke. Na funkciji u FSS-u bio je do pred kraj marta ove godine kada je podneo ostavku nakon što su ga mesec dana ranije saslušali nadležni organi Srbije zbog sumnje u povezanost sa ekstremnim navijačima beogradskog Fudbalskog kluba Partizan osumnjičenim za ubistva, otmice i trgovinu drogom.

Od tada je fotelja prvog čoveka srpskog fudbala u beogradskoj ulici Terazije 35, sedištu FSS-a, upražnjena do izbora novog.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.