United Media preuzela list Danas 1Foto: United Media

United Media, vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, postala je novi vlasnik dnevnog lista i portala Danas.

Nakon odobrenja nadležnih regulatornih tela, kompaniji je odobreno preuzimanje “Danasa”, dnevnih novina koje izlaze od 1997. godine.

Ovo je prvo štampano izdanje iz Srbije koje će se naći u portfoliju kompanije United Media u okviru koje posluje 45 televizija od čega pet sa nacionalnom frekvencijom, 15 portala, kao i magazini i radio stanice.

“List Danas duže od dve decenije u Srbiji odoleva svim pritiscima i primer su kontinuiranog profesionalnog i nezavisnog novinarstva. Izuzetno mi je drago što su postali deo kompanije United Media u okviru koje u Srbiji već posluju televizije i portali N1 i Nova. U teškim i izazovnim vremenima kao što je to danas slučaj, istinito i pravovremeno informisanje građana je od ključne važnosti a to je osnovni motiv kojim se vode svi naši mediji. ‘Danas’ će i dalje biti ono na šta su građani navikli – list u kojem mogu pročitati najvažnije vesti, list koji pokreće teme, postavlja pitanja, analizira situaciju, otvara prostor za civilizovan dijalog, medij koji poštuje najviše standarde profesije i ne podleže senzacionalizmu. Nastavićemo da negujemo te vrednosti i razvijamo kako štampano izdanje, tako i sajt Danasa a potrudućimo se da omogućimo da ovako kvalitetan sadržaj dođe do što šire čitalačke publike”, ističe izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić.

Ona podseća da je za razvoj svakog društva od najvećeg značaja postojanje slobodnih medija.

“U Srbiji smo suočeni sa situacijom da država svojim delovanjem ne podržava medijske slobode. Sa jedne strane, preko poslovanja državnog Telekoma pokušava  se sprovođenje akcije gašenja nezavisnih medija, a sa druge otvaraju se novi mediji pod kontrolom vladajuće garniture. U takvom ambijentu, građanima je ograničen pristup vestima i istini i čini se još bitnije da sačuvamo slobodnu reč”, ističe Subotić.

Dodaje da “Danas” može da posluži kao primer svima kako se uprkos pretnjama, ucenama i pritiscima opstaje, ostaje dosledan istini, kako izgleda medijska kuća i novinari sa integritetom i kako se gradi i čuva kredibilitet dugi niz godina.

Kompanija United Media, čije sedište je u Luksemburgu, godinama posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj a nedavno se proširila na teritoriju Bugarske. Ukupno zapošljava 2.600 ljudi.

U okviru kompanije u Srbiji posluju televizija i portal N1, televizija Nova S, portal Nova.rs, Sport Klub, Grand produkcija, dečje televizije Pikaboo i Vavoom, muzički kanal IDJ, Cinemania, Lov i ribolov i naučna televizija Brainz.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

35 reagovanja na “United Media preuzela list Danas”

 1. Zbogom jedinom listu koji je odolevao pritiscima koliko je mogao. Sada je istom podlegao…

  • Kakvim pritiscima je podlegao??? Pritisci dolaze sa strane vlasti, a N1 i Nova S su jedini mediji koji nisu u kandzama vlasti. Nije ih kupio Zezelj vec United Media.

   • To što su mediji opozicioni ne znači i da su slobodni i da se bore za javni interes,zar je to tako teško shvatiti?

    • Danas nije opozicioni. U Danasu piše onako kako jeste. Ja na primer živim u Srbiji o kojoj piše Danas, a ne u Srbiji o kojoj govori vlast. Zdrav razum mi to govori, ništa opozicija. U Danasu se mogu pročitati kolumne ili demanti koji su protiv Danasa, koji napadaju Danas. To što redakcija Danasa zove i predstavnike vlasti da daju intervjue a oni kao po komandi odbijaju, nije krivica Danasa, nego do vlasti što je celo društvo podelila na njih i one koji su protiv njih. Ukoliko ovom promenom vlasništva tu svoju autentičnost i žargonski rečeno „lajavost“ Danas izgubi, svakako ga neću više čitati i pratiti.

  • Jeste, prijatelju, novine odn. firme se kupuju ko kilo krompira.
   Dodjes na pijacu, tresnes parice i odes kuci sa krompirom.
   Danas su iste novine i pre i u periodu u kome su trajali pregovori ili koliko su se cekale razne dozvole…
   Kakvi, bre, pritisci?
   Zna se ko u ovoj zemlji vrsi pritiske.

   • Zadovoljna ,zbog izvrsnih novinara DANAS-a i zaposlenih da nastave sa radom jer nisu samo informativa već i prosvetiteljstvo ovoga doba u ovoj državi.Srećno svima!

   • Ovi koji oplakuju Danas, očigledno ne znaju u kakvim finansijskim problemima se list nalazio. Sa cenom od 50 din. bio je najskuplji dnevnik, a izlazio je i na 20 strana, jedva! Politika tri puta više strana. veći format, 45 din. država je finansira i jedva ima tiraž od 30-tak hiljada primeraka… Opstaju tabloidi, pomagani od Vučića i velikih firmi, koje moraju da objavljuju skupe oglase…a a najjevtiniji su i po naredjenju vlasti na kioscima su na najvidljivijim mestima, dok prodavci, po naredjenju gazda, kriju Danas!
    Alternativa je bilo gašenje, što je Vučić žarko želeo… Novi vlasnik je samo finansijer i siguran sam da može samo da doprinese još žešćoj kritici mafije na vlasti, a nikako da otupi oštricu Danasa… Jer to bi list definitivno sahranilo!
    Gospodo, lično imam dosta profesionalnih zamerki Redakciji (informativnost, neodgovarajući i neatraktivni naslovi, pravopisne greške, cenzura korektnih i pristojnih komentara, itd.) uveren sam da će novinari nastaviti svoju borbu za istinu, protiv najvećeg zla koje je zadesilo Srbiju u celoj njenoj istoriji!

 2. Nazalost od danas vise nemamo nijedan nezavisni medij u Srbiji.

  Ostatak medija pise po nalogu SNSa a od sad je Danas ulaskom u ovu grupu na ovoj drugoj strani gde ce takodje biti pisano na odredjeni nacin, imajuci u vidu odredjene interese.

  Zbogom nezavisnom izvestavanju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.