To je presuda Vrhovnog kasacionog suda, saopštilo je danas ovo udruženje.

U saopštenju UNS navodi da je Vrhovni kasacioni sud presudio da su oni vlasnici zgrade u Resavskoj 28, čime je potvrđena presuda Prvog osnovnog suda i preinačena odluka Apelacionog suda o zajedničkoj svojini UNS-a i NUNS-a.

„Od 2001. godine NUNS je različitim tužbama pokušavao da stekne vlasništvo nad zgradom koju je 1935. godine izgradila Beogradska sekcija Jugoslovenskog novinarskog udruženja, čiji je UNS pravni nastavljač“, dodaje se u saopštenju UNS.

U ovom sporu, odlukom Vrhovnog suda, preostalo je još da se nadležni sud izjasni o žalbi NUNS-a nakon što im je odbijen zahtev za susvojinom nad zgradom. Drugom presudom Vrhovnog kasacionog suda okončan je i paralelni postupak protiv UNS-a po tužbi Republike Srbije koja je preko Pravobranilaštva pokušala da oduzme UNS-u imovinu u Knez Mihailovoj 6. Posle osam godina Vrhovni sud potvrdio je presude Višeg i Apelacionog suda da se ne radi o državnoj već o imovini UNS-a.

Sudski postupak protiv UNS-a za oduzimanje imovine u Knez Mihailovoj država je pokrenula 2010. godine i to na inicijativu NUNS, ističe se u saopštenju.