UNS: Zabranjeno je da mediji maloletne žrtve čine prepoznatljivim 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da se protivi izveštavanju o maloletnim žrtvama nasilja i seksualnog zlostavljanja na način da oni postaju prepoznatljivi i poziva medije da prekinu s tom praksom i poštuju novinarski kodeks i zakon.

UNSU proteklim danima mediji su izveštavali o zlostavljanoj i deci koja su pretrpela nasilje, a koja se na osnovu navedenih informacija: mesta u kom žive, inicijala počinilaca, fotografija, odnosno drugih opisa, bez poteškoća mogu identifikovati, podseća UNS.

Kodeks novinara Srbije nalaže da novinar poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, kao i da ga obavezuje da osigura da dete ne bude izloženo riziku zbog objave informacija koje direktno ili indirektno upućuju na njegov identitet, navodi UNS.

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes, ukazuje UNS i dodaje da je zakonom predviđena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za takav prekršaj odgovornog urednika medija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.