U sremskom selu Manđelos ovih dana uginulo je više desetina ovaca. Stevanu Gligoriću, vlasniku velikog stada, za nepunih mesec dana uginulo je 20 ovaca, a još osam ih je obolelo.
On pretpostavlja da je ovo posledica registrovanja ušnim markicama. Zasad veterinarska inspekcija još nije otkrila uzrok masovnog uginuća stoke i pravovremeno delovala, mada ima najava da se i u okolnim mestima nešto slično dešava.
– Veterinarska stanica Sava u Sremskoj Mitrovici početkom decembra meseca markirala je 172 ovce. Nisam voljno pristao da se to tada radi, jer nisu ošišane, a i dosta ih je bilo sjagnjenih. No, nisam imao izbora. Obavešteni smo da su markice stigle iz Nemačke i koštale su deset dinara po komadu. Ubrzo, međutim, primetio sam da se ovce koče i padaju, a kako nismo ni upozoreni na moguće simptome, mislili smo da su nešto otrovno na ispaši pojele. Tako mi deset ovaca otišlo. Posle sam saznao da i kod komšije Lazara Baraksadića ima uginulih ovaca, a pre mene ih je markirao. Tek onda smo obavestili veterinare, došla je i inspekcija iz Mitrovice, uzeli su uzorke i poslali u Veterinarski institut u Novom Sadu. U međuvremenu ih je još deset uginulo, a osam leži ukočeno. Svima je data antitetanus vakcina i antibiotska terapija. Žao mi je životinja, ne mogu da im pomognem, a šta će biti sa ostalim, videćemo – priča Stevan Gligorić.
A u toru stravičan prizor – beli ovan kapitalac sa pedigreom rase „bergan“, kupljen da se ukrsti sa „cigajom“ radi kvalitetnijeg mesa, leži ukočen već nekoliko dana i čeka smrt. U drugoj prostoriji osam ovaca, sve sjagnjene takođe ukočene, nemoćno gledaju tražeći spas od gazde. Ostali deo stada, ovce, ovnovi i jaganjci, zasad su dobro. Steva kaže da svakog jutra strepi šta će zateći u toru.
Upućeni tvrde da je do uginuća ovaca posle markiranja došlo u više sremskih sela – u Divošu, Šašincima i Surduku… Zasad se samo pretpostavlja da je uzrok nedovoljno sterilisana ili previsoko stavljena markica – umesto ušne resice na hrskavicu, što je dovelo do infekcije nervnog sistema. Ovakve pretpostavke, naravno, treba da potvrde analize na koje se još uvek čeka.
Od načelnika Sremskog upravnog okruga Aleksandra Grubješića saznali smo da je veterinarska inspekcija obaveštena o svim slučajevima u Sremu. Tek kada sve analize budu gotove pouzdano će se znati šta je uzrok iznenadnog uginuća. Ako je za utehu, stočarima će šteta biti nadoknađena.