Ilustracija Foto: Pixabay/succo

U „Službenom glasniku RS“ 11. decembra 2018. objavljen je oglas za izbor za zamenike javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji.

Do današnjeg dana, 19. februara, a suprotno višegodišnjoj praksi efikasno sprovođenih izbora za zamenike javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji od strane Državnog veća tužilaca, Državno veće tužilaca nije zakazalo ispit za proveru stručnosti i osposobljenosti kandidata, niti je započelo obavljanje razgovora sa prijavljenim kandidatima, saopšteno je iz Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije.

Kako se dodaje, Udruženju sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije i Udruženju sudija i tužilaca Srbije nejasno je iz kog razloga postoji trenutni zastoj u sprovođenju aktuelnog izbora, naročito imajući u vidu da su na ranije sprovođenim izborima kandidati neformalno obaveštavani da će, pored aktuelnog, biti raspisan oglas za izbor zamenika javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji i u mesecu januaru 2019. godine.

Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije i Udruženje sudija i tužilaca Srbije u saopštenju apeluje na Državno veće tužilaca da zakaže ispit za proveru stručnosti i osposobljenosti kandidata, te sprovede potrebne razgovore sa prijavljenim kandidatima po raspisanom oglasu za izbore zamenika javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Srbiji u što kraćem roku i shodno dosadašnjoj dugogodišnjoj praksi efikasno sprovedenih izbora.

„Imajući u vidu goruću potrebu za povećanjem broja zamenika javnih tužilaca u Srbiji koji će doprineti dostizanje optimalnog nivoa efikasnosti i ažurnosti u javnim tužilaštvima u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Povezani tekstovi