Usvojen Zakon o dualnom modelu studiranja 1Foto: Stefana Savić

„Vodeći se pozitivnim iskustvima evropskih zemalja, ustanovljena je potreba da se u domaćem sistemu visokog obrazovanja omogući organizovanje dualnog modela studija, koji bi bio dovoljno opšti, ali istovremeno fleksibilan i koji bi mogao da se primenjuje u zavisnosti od potreba visokoškolskih ustanova koje nude akademsko i strukovno obrazovanje, a zainteresovane su da njihovi studenti stiču znanja i kroz učenje kroz rad u kompanijama“, navedeno je u obrazloženju Zakona.

Taj rad, kako se navodi, „može da bude vrednovan, na primer, plaćanjem školarina, stipendija ili na neki drugi način“.

Primena dualnog modela studija trebalo bi da doprinese razvoju istraživanja i inovacija, jer manje kompanije često nisu u mogućnosti da formiraju istraživačko-razvojne timove, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajućeg kadra. Zakonom je propisan obim, period i mesto realizacije studija po dualnom modelu. Predviđeno je da aktivna nastava mora da bude zastupljena najmanje sa 450 časova godišnje, prosečno na nivou celog studijskog programa, a učenje kroz rad sa najmanje 450 sati.

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o patentima čiji je cilj da se odredbe koje uređuju zaštitu i korišćenje pronalazaka nastalih u radnom odnosu efikasnije urede, uzimajući u obzir interese poslodavaca i zaposlenog koji stvori pronalazak u radnom odnosu. Pronalazak iz radnog odnosa je pronalazak koji zaposleni stvori izvršavajući svoje radne obaveze onako kako su navedene u opisu njegovih poslova, obrazloženo je u Zakonu. Opis tih poslova mora da bude naveden u ugovoru koji je zaposleni potpisao sa poslodavcem ili u opštem aktu poslodavca.

Pronalazak iz radnog odnosa je, takođe, i onaj koji je stvoren za vreme trajanja ugovora o radu ili u period od godinu dana nakon prestanka ugovora o radu, pod uslovom da je nastao u vezi sa akivnostima poslodavca ili korišćenjem njegovih materijalno-tehničkih sredstava i drugih pogodnosti koje je obezbedio zaposlenom. Ako je pronalazak stvoren kao posledica profesionalne obuke koju je poslodavac obezbedio zaposlenom i takav pronalazak smatraće se pronalaskom iz radnog odnosa, a poslodavac ima pravo na zaštitu takvog pronalaska.

Drugačiji pravni režim moguć je samo ako poslodavac i zaposleni drugačije ugovore, odnosno ako je to određeno opštim aktom poslodavca, ukoliko nije zakon garantuje zaposlenom zaštitu njegovog moralnog prava da bude priznat kao tvorac pronalaska koji je stvorio. Pronalazaču pripada i pravo na naknadu. Poslanici su usvojili i izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima čiji je cilj uspostavljanje efikasnijeg nacionalnog sistema pravne zaštite autorskog i srodnih prava, kao i Zakon o regulisanim profesijama i priznavanju profesinalnih kvalifikacija.

Usvojene su i izmene Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda čime se zakonodavstvo Srbije usklađuje sa standardima i propisima Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.