Usvojene izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je ranije danas za RTS da tim zakonom Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane dobija „širi opseg nadležnosti“ i da će „kontrolisati sve“ i biti opremljena tako da može da kontroliše svaku laboratoriju u Srbiji.

Cilj izmena zakona, kako je u obrazloženju navedeno, je i izuzimanje genetski modifikovane hrane, imajući u vidu da je ta oblast uređena posebnim zakonom.

To je inače naišlo na kritiku pojedinih stranaka opozicije koje su ocenile da se „na mala vrata“ uvode u Srbiju GMO proizvodi, što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odbacio.

U obrazloženju zakona je navedeno da se donošenjem zakona osiguravaju uslovi za strateško upravljanje sistemom bezbednosti hrane i hrane za životinje preko bolje organizacije, odnosno jasnije podele nadležnosti i koordinacija nadležnih inspekcija.

Skupština je danas usvojila i izmene zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta, i o sredstvima za zaštitu bilja i o zdravlju bilja.

Povezani tekstovi