Foto: Stefana Savić (arhiva)

– Epidemija malih boginja je odnela prvi život, i dobija šire razmere, ali vrh još nije dostignut, naglašava Tomislav Stevanović, pedijatar i jedan od osnivača udruženja „Pedijatrija zasnovana na dokazima“, u okviru koga su roditelji i lekari zajedno sa udruženjem „Građani protiv šarlatanstva“ pokrenuli peticiju i podneli krivične prijave protiv javnih ličnosti koje su zagovarale da decu ne treba vakcinisati.

Stevanović objašnjava da su od nadležnog tužilaštva dobili potvrdu da je primljena krivična prijava protiv dr Jovane Stojković, jedne od doktorki koja je govorila protiv vakcina, uz dr Slađanu Velkov.

– Doktorka Velkov je najveći problem, ona je začetnik svega što se dešava a sada niko ne može da je nađe, na telefone se ne javlja, dok je doktorka Stojković i dalje veoma aktivna, ukazuje Stevanović.

Doktorka Jovana Stojković zaista jeste veoma aktivna na društvenim mrežama gde konstantno obrazlaže zašto su vakcine štetne, a donedavno je bila aktivna i kao članica medicinskog saveta pokreta Dveri. Kada smo zamolili Dveri da nas sa njom povežu, objasnili su da „nije toliko aktivna u pokretu, više se bavi vakcinama“. Pored nje, kao glavne „krivce“ za antivakcinalnu propagandu ova udruženja su u krivičnim prijavama označili i Jelenu Karleušu, Maju Volk, Mirjanu Bobić Mojsilović, Miroljuba Petrovića, ukupno trideset dvoje ljudi, otkriva Stevanović, od kojih smo neke pokušali da kontaktiramo juče međutim bez uspeha. Odazvala se Mirjana Bobić Mojsilović, rekavši da ne želi da komentariše ništa jer „ne zna o kakvoj se krivičnoj prijavi radi, niti da li je i šta rekla na temu vakcinacije“.

Ipak, Stevanović insistira da su za ovakvu epidemiološku situaciju najodgovorniji lekari „koji vode rat protiv vakcina, oni su potpuno izgubili smisao za ono što je naučno potvrđeno, za struku, to su ljudi koji se uglavnom regrutuju iz miljea onih koji se bave alternativnom medicinom“ primećuje on, dodajući da su zbog toga roditelji veoma uplašeni, i da se taj strah ne može razumom suzbiti. On ukazuje i da je država na pogrešan način pristupala ovom problemu i da je zato bila potrebna dodatna inicijativa stručnjaka.

Stav države izneo je juče i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je

povodom slučaja smrtnih posledica nevakcinacije, rekao da se desilo ono na šta struka mesecima upozorava, i još jednom apelovao na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

– Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari, rekao je Lončar novinarima.

Potvrđeno 225 slučajeva oboljenja

U Srbiji je od početka oktobra do danas registrovano ukupno 630 slučajeva malih boginja, od kojih je 225 laboratorijski potvrđeno u Institutu „Torlak“, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.