Veliko interesovanje za predstojeći osmi Sajam pirotske peglane kobasice 1

Za Sajam se, prema njegovim rečima, prijavilo 40 učesnika koji proizvode peglanu kobasicu, poznati pirotski specijalitet.

„Prijavilo se tridesetk vinarija i tridesetak proizvodjača sira i kačkvalja iz cele Srbije. Proizvodjači domaće radinosti i suvenira, imaće svoju izložbenu postavku isped hale Kej“, rekao je Zlatkov.

Prema njegovim rečima,  kao i prošle tako i godine i ove vlada veliko interesovanje posetilaca, posebno turista iz susedne Bugarske.

„Prema poslednjim informacijama smešajni kapaciteti su gotovo popunjeni. Ovaj delikates koji se prozvodi samo u pirotskom kraju i pored kačkavalja i ćilima, je još jedan brend Pirota. Peglana kobasica prolazi nekoliko analiza bezbednosti i mikrobiološke ispravnosti. Na Sajmu će biti samo oni proizvodi koji zadovoljavaju sve kriterijume i imaju markicu sa QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da su prošli sve mirobiološke analize. Samo takvi proizvodi će se naći na Sajmu. Tako da oni koji posete Sajam imaće priliku da uživaju u jedinstvenom ukusu pirotske peglane kobasice i ostalih proizvoda organske proizvodnje“, naglašava Zlatkov. dodajući da posetioce Sajma očekuje i bogat kulturno umetnički program.

Veliko interesovanje za predstojeći osmi Sajam pirotske peglane kobasice 2
Sa proslogodišnjeg Sajma peglane kobasice Foto: Z. P.

Sajam organizuju Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice. Pokorovitelj je Grad Pirot a generalni sponzor Jelen pivo.

„Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičari Rambo Amadeus i Inspektor Blaža, glumac Marko Gvero, poznati pisac Dejan Sotiljković“,rekao je Zlatkov.

Prema  rečima Zlatkova, cena ulaznice, kao i prošle godine iznosi 200 dinara, dok je cela ulaznica u pretprodaju do 24.januara, 100 dinara.

Kako se pravi pirotski speccijalitet

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice. Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.