Foto: FreeImages / Jason Morrison

– Obavestio sam načelnika PU Srđana Lazića o pretnjama koje su mi upućene. On me je pozvao da odmah dođem kod njega, primio me je i pozvao operativce. Rekao mi je da im dam izjavu, kako bi se prijava procesuirala pred nadležnim tužilaštvom. Ujedno mi je od strane policije ponudio, kako meni, tako i mojoj porodici, punu zaštitu. Nakon toga inspektoru policije dao sam izjavu, o čemu je napravljena službena beleška, kaže Veljković.

U službenoj belešci, u koju smo imali uvid, navodi se da je u nedelju, nešto posle 14 časova, u restoranu Izvor Ivan Jović prišao stolu gde je Veljković sedeo.

„Prisustvovao sam događaju kao novinar, gde sam pravio reportažu o manifestaciji, a jedan deo mog zadatka je i fotografisanje uglednih zvanica. Tako sam napravio par snimaka sa Ivanom Jovićem i njegovim kolegom iz Veća Mlađanom Nikolićem, čije bi fotografije objavio u reportaži“, piše između ostalog u ovoj belešci. Dodaje se da je Jović, kada je ugledao da je fotografisan, prišao njegovom stolu i obratio mu se rečima:“Obriši te slike što si slikao gde se ja nalazim, kako bi ti ih ne bi ja brisao. Ako ih ne obrišeš videćeš šta može da te snađe. Razgovaraćemo mi još za sve ono što si mi uradio, i na tome neće da se završi.“

Prema Veljkovićevim rečima u belešci, on mu je odgovorio da samo radi svoj posao i da ni po koju cenu neće da obriše fotografije, našta mu je ovaj odgovorio da mora, ali se posle ipak udaljio. Dalje u službenoj belešci piše: „Ove pretnje sam shvatio veoma ozbiljno po svoju bezbednost i bezbednost članova porodice, pa sam o svemu tome obavestio svoje urednike, na šta su mi oni rekli da im pošaljem opis događaja, kako bi napravili tekst o tome i objavili. Ujedno su mi preporučili da slučaj prijavim policiji“.

Veljković u izjavi datoj policiji tvrdi da razlog upućivanja pretnji od strane Jovića leži u tome što je nedavno u medijima za koje radi objavio tekst o podnetoj krivičnoj prijavi od strane grupe građana, gde se Jović sumnjiči da je počinio krivična dela lažnog predstavljanja i falsifikovanja službenih isprava.

Pretnje i sa lažnih profila

Veljković je naveo i da su tekstovi o pretnjama koji su objavljeni izazvali brojne komentare na društvenim mrežama, gde ga neki brane, a dosta njih ga klevetaju i takođe upućuju pretnje. On smatra da takvi komentari dolaze sa lažnih profila pod nazivom Luka Laban, Šćepan Mali i Novak Ivanović, a da su kreatori istih iz okruženja prozvanog Ivana Jovića. „O ovom slučaju kontaktiralo me je Udruženje novinara Srbije i pružilo mi je podršku. Zbog svega se pre svega policiji, urednicima i njima zahvaljujem, kao i svima koji su mi se lično obratili ili preko Fejsbuka podržali“, poručuje Veljković, navodeći još da ima „puno materijala o onima koji se kriju iza lažnih profila“.