Kadri Veselji Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

I udruženje veterana OVK je zatražilo od tužilaštva da zaključi taj slučaj.

Glavni tužilac Kosova Aleksandar Lumezi je najavio da će, posle podizanja ooptužnice, biti doneta privremena mera prekida isplata novca lažnim veteranima.

Zahtev je da se navedu imena, kako bi se predložilo zaustavljanje štetnih posledica, izazvanih nezakonitim postupcima. Konkretno, radi se o prekidu isplate 3,6 miliona evra mesečno za tih 19.000 veterana, izjavio je Lumezi.

Blakaj tvrdi da mu je Lumezi prigovorio zbog ispitivanja istaknutih državnih funkcionera tokom istrage o ratnim veteranima.

Lumezi je rekao da se neće povući pod pritiskom partija i civilnog društva, „koji se mešaju u rad tužilaštva“, ali da će poštovati svaku odluku kosovskih institucija ako se utvrdi da je prekršio zakon.

Posle Blakajeve ostavke je imenovan novi tužilac, čiji će posao biti istraga o spiskovima ratnih veterana, izjavio je Lumezi.

Oko 1.000 ljudi je u sredu u Prištini tražilo Lumezijevu ostavku, na protestu koji su organizovale nevladine organizacije.

Demonstranti su kritikovali Veseljija i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog uvredljivih izjava o Blakaju.

Haradinaj je rekao da je Blakaja nazvao lopovom, „jer jeste lopov“.

Ponudili smo mu sve uslove da radi svoj posao. Dao sam mu moj kabinet. Ono što tvrdi je laž. Danima je bio u premijerovom kabinetu na mom spratu i razmatrao slučaj. Retko neka vlada i zemlja znaju da primene zakon tako dobro kako ga mi primenjujemo, izjavio je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, Blakaj nije želeo da ispuni svoju dužnost.

Taj lopov je doveo u pitanje viznu liberalizaciju za Kosovo. To je nož u leđa, izjavio je Haradinaj.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je saopštila da Brisel pažljivo prati Blakajev slučaj, u kojem moraju biti osigurani nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo.

Zatraženo je da se svi akteri suzdrže od bilo kakvih napada na pravne institucije, uključujući uvredljive izjave protiv pojedinih tužilaca i sudija.

Takve tvrdnje nekih kosovskih političara i tužilaca potkopavaju ključne principe vladavine prava i šalju obeshrabrujuće signale svih pravosudnim radnicima angažovanim u delikatnim i važnim slučajevima, saopštila je Kancelarija EU.